陪審團是否已不合時宜? 專家:新加坡無陪審制不影響外界法治信心

46 回覆
4 Like 67 Dislike
原來一樣㗎!其實你知唔知你可以 doctor shopping. 幾時法院可以俾我哋shopping
咁取消佢睇下香港會唔會變到星加坡
中國都冇陪審團
應該用中國做例子
你係咪弱智2樣野完全唔關係
香港行普通法,所以希望有陪審團用common sense黎裁決
醫生就黎要佢用專業角度黎斷症,一般市民點知咁多病
明顯內地陽光法治比較先進
無錯,北韓都可以有法律,問題係你想要咩法律。點香港唔行內地法?其實美日韓都係行大陸法。

很簡單,信心。美日韓等地法律都能夠俾到投資者信心,但內地?

內地經常受到爭議,如惡意沽空,以股代債等,這很難話係法制成熟的表現。

香港行普通法,為的是信心,叫人去投資。當然新加坡都係行普通法,但佢無陪審團制度,又可以有強勁股票巿場,但佢係主權國家,唔似香港要跟睇上面頭做人,政治法律層面亦相對無咁複雜。

逃犯條例都可以變得咁敏感,股巿亦係最好証明,無埋陪審團制度,個巿價點?這就是回應返最先問題,其實選擇取消陪審團制度,想換黎咩後果?
民事案件除咗部份誹謗案,一樣冇陪審團,呢個時候連登仔就會話香港仲有rule of law
對自己有利就拎外國做例子
專家有冇話人地好多國家個政府都係民選?
陪審團代表普羅大眾嘅睇法
不過唔緊要啦
鍾意點改咪點改囉
全灣一制
個權喺你度,
把搶你攞住,
你將一樣嘢講到點衰點好都得,
冇人會阻你,
都唔會有人阻到你。
Common sense就係妄顧證據亂咁判案?
如果普通法係咁樣有法不依嘅話
香港仲有咩法治可言
隔離post中到啪啪聲

估下先,首先陳穎欣、西門梓敬等狗隻網上出片聲討裁決,建制媒體對裁決一片嘩然,要求取消陪審團制度
一日後
湯大狀就會出嚟講兩句懶中立話陪審團制度實行已久,唔應該隨便撤銷,不過有好多空間可以『改善』
再一日應該開始有建制元老開始放風改革草案
中聯辦亦會適時和應表示尊重香港司法獨立
一個月後
立法會火速通過議案並提交人大進行表決

大家覺得政府今次出咩招對付陪審團制度
https://lih.kg/menRjT
#8 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
中國2018年實施人民陪審員制度又唔講?國家進步你就搞退步?
支持取消等全世界感受到中國香港特色的普通法法治
你手上既證據多過陪審團
你有咩證據證明陪審團妄顧證據亂咁判案
好嚴重嘅指控喎
我就唔肯定陪審團有冇亂判,但憑你嘅言論我就覺得你藐視法庭啦
中東行緊伊斯蘭法,都冇陪審團,女性唔俾露樣,一定跟到足好有法治
請問閣下有咩證據話人妄顧證據
等睇你既證據
咁你不如問下連登有幾撚多人想你仆街冚家剷
湯十一呢啲死仆街真係讀屎片

不如成個司法制度都係得一個人決定,連律師都唔能駛啦!有陪審團竟然係會造就不公裁決?你真係唔能死都冇用!

佢除左識衰十一,仲只會識舔鞋底
簡單講,其實法律層次去到北韓咁都其實無問題,但為何要唔行北韓果套?因為法律影響到經濟,當經濟根基出現左問題,仲係唔係值得搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞