陪審團是否已不合時宜? 專家:新加坡無陪審制不影響外界法治信心

46 回覆
4 Like 67 Dislike
predictable啦愛支狗

屠龍小隊案 陪審團裁定各被告反恐條例罪不成立 僅第五被告交替控罪罪成
https://lih.kg/bMkkNLV
#20 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
本港沿用陪審團制度多年,由陪審員參與刑事案件或死因研訊審訊。資深大律師湯家驊認為陪審團已是相當老化或者過時的制度,指陪審團制度源於古希臘時代,因為當時的法官均為貴族,希望有平民能制衡法官或貴族,壟斷審訊過程。他解釋稱,及後已演變由長者、知識較高人士代替法官,但至近代只有大英帝國前的英聯邦國家,即行使普通法國家才使用陪審團,大陸法國家絕大多數不會採用。

湯家驊指出,不少普通法國家包括新加坡、印度及南非,最近亦開始通過法例,廢除陪審團制度。他更反問主持:「呢啲所有國家陪審團審案,係咪全部嘅司法制度都唔公正呢?」

湯家驊認為,陪審團已是相當老化或過時的制度,「全世界大部分人對陪審團制度,都好有異議」:「我就寧願3位法官好過陪審團,因為3位法官首先受過專業訓練,佢哋審訊案件會有一定嘅原則性處理方法,佢自己本身有一啲政治立場都好啦,佢都盡量唔容許自己政治立場影響佢嘅判斷。但陪審員未受過呢啲咁嘅訓練,未必可以做到呢一點。」

湯家驊指不少人誤解,以為陪審團必定會令審判更公平、公正,稱其出任大律師近50多年:「我都打咗唔少陪審團嘅案件,我嘅經驗呢,就係陪審團嘅判決未必係公正,其實我嘅經驗係大部分都唔公正。」他稱按其個人經驗,不少案件涉及陪審團及結果均「唔係好公正」,並忽略某些重要法律觀點、證供。「陪審團最唔好地方」,是一般人特別在敏感案件,即政治、宗教或種族爭執中,沒有受過專業訓練,很容易被自己的立場影響。他指美國有不少涉及種族紛爭的案件,因為當地人對案件有偏見,審訊要移至其他省或州進行:「不經不覺之間,將自己嘅偏見代替咗法庭所接納嘅證供作出決定。」
呢個係民意嚟
咩叫普世價值?香港冇咪無晒外資都係主流
支持轉返升堂威~武~果種 咁先符合国情
呢啲制度遮醜布嚟啫,仲用緊係想話比鬼佬知香港仲有法治丫嘛
新加坡獨立你唔去獨立?
屌你老母
冇陪審團唔影響法治
係嘅係嘅,當自由世界用緊呢一套嘅時候你走去取消佢,覺得啱嘅就去做啦

唔好忘記超仔早幾日仲話要等美帝減息先發到圍
咁醫生斷症都應該搵7個laymen負責陪審,要佢哋傾完判斷你有咩病
陪診團
冇所謂啦 過多幾年關口都拆埋
layman
陪審團個意義係邊你都未知

見你成日開po以為呢隻五毛有啲水準
你啱架啦,繼續攪下爛gag
醫生睇完病你無選擇權?

兩樣嘢根本完全唔一樣
抽中陪審員嗰啲個個都唔想做,話自己病、近排唔得閒、唔識英文種種原因推脫,可見陪審制根本唔受香港市民歡迎
法官都有訓練,練啲咩
廢埋衰十一
人地獨裁就養到D豬豬肥肥白白
你獨裁就搞到個個雞飛狗走
唔認就用刑,重打50大板打到認!
問題係支那人治
公道講勁少人想中陪審團
樓主又出埋垃圾post

//由於陪審員並非法律專才,所以主審法官會就法律論點向陪審團作清晰的指引。//

根本依單係刻意放生
問咗你上頭啲post應該點出先出啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞