[TVB] 法證先鋒6 倖存者的救贖 (3)

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
Nana個有錢前男朋友都死埋
主席無仔送終
要做強人系列掛
企業大魔
企業勇士
為咗方便中方審批,劇集越寫越模糊
嚟緊嗰啲都係咁嘅質素
死左咩!?點死嫁
細佬廢嘅,主席個女話事
通常有狄龍仔主演既戲都會爛尾
不了了之
乜劇都爛啦
咪又一鳩樣
如果唔係要配合中國市場,就唔會搞到啲劇變成咁喇!
分別只係「責任不在中方」
寫劇寫一半
條女咩名
比佢家姐殺
陳豪 做破毒強人 幾型
呢一輯幾特別 好多案都不了了之

殺警都冇乜後果 cls

第套陳展朋殺警就集集查

一係靠回憶由警察講返罪案經過

係咪冇曬啲審犯房俾佢地講返
做sf強人先
幾時先有得睇奪命提示點解會變倉底貨
感覺似佐敦渡船角嗰邊既Kactus Koffee
有個神婆做警察 成日講剋死人 都好離譜
真拮到

咁樣幾個鏡頭,Gordon都要瞓住唔郁足足成個鐘。

昨晚(4日)一集,銷售員文樂德(前天堂鳥成員 葉泓聲Gordon飾)離奇死亡之謎終於解開!愛一腳踏兩船兼對慘變植物人女友不聞不問的文樂德,原本因垂涎阿瑩(倪嘉雯飾)美色展開追求,但當驚揭阿瑩原來是嚴重濕疹患者兼身上沒有半塊好肉後,樂德即時變面兼對阿瑩不瞅不睬;

醒覺被嫌棄兼玩弄的阿瑩最終決定親手手刃樂德,並於樂德死後在其背部插滿針筒!樂德的觸目死狀當晚已吸引網民注意,並大讚他真人上陣演出該幕有專業精神。

雖然Gordon插滿針筒的鏡頭只有數個兼時長只有兩、三秒,但為了做出效果,台前幕後可謂花足心思。首先劇組為Gordon準備了一塊可覆蓋整個背部的假皮,等Gordon不用直接suffer針插之苦;之後為了化好「針筒妝」,化妝同事前後足足花了四個小時為Gordon「裝身」,Gordon受訪時透露過程確實繁複:「黐完塊假皮再一支一支針慢慢拮上去,同埋學你話齋又會係咁跌出嚟,然後又要再黐過。」

Gordon更笑言剝皮過程比上妝更難忘:「其實點都會拮到少少真正嘅皮膚,有時轉機位我起身時,就會拮到幾吓。最勁嗰刻我記得係收工剝皮嗰吓,有似針拮得入咗少少,搞到啲工作人員都好緊張。」

Gordon續指半裸瞓石梯扮死屍亦相當難忘:「因為條樓梯係石做嘅,咁我瞓咗喺度差唔多成個鐘,呢樣嘢都幾辛苦,因為銀住咗成個身,又郁唔到要放鬆晒成個人去做。雖然呢場戲出街嚟嘅部分少,但我覺得好難忘、好好玩,同埋好有挑戰性同新鮮感呀。」問到趴在解剖床上的感覺,Gordon笑言得個凍字:「一瞓上去係好凍架,但大家(工作人員)真係好好,一唔使Roll機就會畀張被我冚住。」
原來咁樣拍出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞