英國首相:首份財政預算案將會「痛苦」,暗示向富人加稅及削公共開支,呼籲民眾為了國家長遠利益,忍受短期的痛苦

110 回覆
14 Like 63 Dislike
遙遙領先(加税)
有個calculator 可以試,一個月after tax有2萬鎊,before tax 一年太約係42萬鎊
依家放風冇冬季暖氣補貼
凍死班冚家剷
有民主自由仲暖過開暖氣
?
大陸人 香港多過澳洲好多 仲要係低質
澳洲果堆窮極都有個底

澳洲學校咁撚廢
香港有幾勁 定你假設留港就入港大?
澳洲冇香港國安法已經完勝
你上連登會差D唔記得左香港月入中位數2萬蚊
英國月入中位數3皮幾

上得多連登會真係以為香港人個個搵5萬十萬
英國人個個露宿街頭咁

事實上勁多人拎住果兩三萬蚊
甚至成班00後錢都未搵
係到打晒飛機以為香港好好景
你講嘅係英國稅前月入中位數,嘥鳩氣

扣完稅冇左兩成
平日消費又有20%vat即係個購買力又少兩成
然後仲要交council tax 每月又跌千幾二千港紙

最後落袋嘅可支配購買力淨低幾多計都計到啦
扣稅冇兩成係事實 扣完都仲多過香港
而你所講VAT 20%根本唔可以直接用黎計
因為好多必須品唔需要打稅
就算好似好多日用品
食品打完稅實際價錢係同香港差唔多
甚至仲平

就好似牛奶1.5鎊成L 汽油 水果等等
唔係真係實際打20%咁計
仲要單單香港最大支出 層樓
呢到一下過平幾百萬又點計?
實際上咪又係同香港差唔多

回到我上面講
5萬十萬係一個極大差距
如果你要係到執著香港人平均20000 英國扣左稅我假設中位數得18000 呢個差距值得放上移民呢個大議題討論咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞