英國首相:首份財政預算案將會「痛苦」,暗示向富人加稅及削公共開支,呼籲民眾為了國家長遠利益,忍受短期的痛苦

110 回覆
14 Like 63 Dislike
其實呢個都係幾多國家既死症
一加稅,有錢人就個個都係避稅天堂,你一阻佢就乾脆搬走投資,經濟又差
但你唔郁佢,普通人個稅務負擔又要超重
係人都知 整定壇屎俾工黨
點解交稅仲多過香港人?
關咩事
labour 啲加稅政綱講咗好很多年
經濟好經濟差都係咁講
根本係人都知labour=加稅

至於減福利
傻啦 佢只會揀人嚟減
啲難民即刻開返 火車司機又即刻加人工
改定國旗都得 睇班政客
都係有心將嗰個國家變成伊斯蘭國
反難民一樣咁正路嘅嘢
都可以俾個政府打做極右同埋種族主義者
兩日之內十幾單捅人 政府都覺得冇問題
喺機場打警察打到仆街嗰兩隻蛔
到而家都未撚入去坐
反而喺上網講幾句嗰啲本地人就又拉又鎖
拘捕完冇幾耐就即刻定罪入獄
本地人示威被拘捕就大頭照 出名出地址
啲蛔犯罪就種族不明住址不明
遲吓仲要特登整啲法例去保護啲蛔
明明最需要保護嘅係班本地人
某d連登仔好似唔係咁睇

英國暴亂「好打得」施紀賢
https://lih.kg/CGoEEQX

問題就係福利國家養懶人囉,而且英國嘅經濟結構垃圾
共產主義
唔應該再收非法移民, 無貢獻既人唔應該留係英國
應該重啟番送移民去盧旺達同原居地, 一係送去烏克蘭打仗
係現任首相角度黎講,依種言論已經係極右法西斯,要出動MI5去捉人,早排先拉左個11歲法西斯份子
成個國家左癌太勁, 郁d又話人法西斯
HS2到底有咩問題
HS2最大問題就係曼城利物浦一帶一向係工黨票倉,南部係保守黨票源,HS2可以帶動曼城嗰度經濟變相益工黨,相反南部資源就被北部分溥左,即係保守黨唔會認真做,工黨做就預阻力
因為extremism 太勁 全球趨勢黎 唔關左唔左事
如果hs2 只係將一個地方嘅資源分畀另一個地方
咁根本就唔值得做
邊個票倉都係咁話

hs2 要有合理回報
必定係要產生協同效應
整體共同得益

但其實件事係好虛
最簡單就係佢都project 唔到要用幾多錢封唔到頂
咁邊有可能計到ROI
英國D香港人咁有錢咩我一見到唔搞基層已經知唔會搞到我然後BNO又唔會有Benefit,公共開支關我咩事
減褔利同炒公務員啦
聽同事講保守黨以前會cut福利儲錢
跟住大選輪到工黨上場就會洗晒啲錢
但covid之後保守黨都儲備大減
嚟緊工黨都唔知點樣搞
加稅、加 IHS 簽證費、發債
on9仔
最近咁多柒搞住曬
基本上 除咗郊區外 全部都係包頭
倫敦稅後高過兩萬應該都係痛苦生活
巴打真人才
After tax over £20,000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞