邊間驗樓公司唔伏

109 回覆
1 Like 29 Dislike
出名呃飯食
玻璃有污積,地台垃圾味掃都可以出張meno紙,有咩專業可言,見過有一張寫地板唔平,腳線唔貼牆身,我心諗佢哋係唔係真係咁癲攞平水尺逐個位度
唔係會執修咩
真 成班紙上談兵
唔係 首先嗰份唔係由專業人士出嘅report 亦不涉及安全/結構

正如佢唔係一份專業人士出嘅report 即係任何人都做到 只係一堆用word檔剪貼打幾隻字加出嚟嘅剪貼功課

再數到執修 何謂defects 成隻窗玻璃裂咗當然係 但成隻窗俾你發現到條細花痕 佔隻窗面積一萬份之一size 係咪有必要同你成隻換
又講油漆 油少幅牆當然係defects 但所謂驗樓師見到有滴眼淚仔 又或者有啲輕微水眼窿 要伸個頭埋去先見到嘅size都痴memo 呢啲叫吹毛求疵

所以最後就係把尺嘅問題 世間上無嘢做到完美 再加上好多都係現牆人手做 所謂驗樓師將一啲唔係好嘅手工 放大成一橦樓嘅手工問口

你貼一張memo十秒 人地開工一個鐘都未做完 間間都咁玩 一定唔會有人幫你搞
玻璃花痕有標準架wor
熱褲仔講過會超過幾長先會貼memo紙
其實好多嘢都有標準
天牆天窗渠水門閘都有 例如牆身瓦仔/地台瓦嗱都有講明幾多mm
砌瓦平唔平又要用平水尺去度 睇過唔過到銀仔

問題係所謂驗樓師第一下都係靠順眼去收貨 第一下要同個客交差都係貼咗memo先
好尷尬丫屌
唔係多數跟英國標準
同塊玻璃距離唔記得幾遠做visual inspection 咩
咁快轉哂遊戲規則
有咩尷尬
特登拍片好認真咁講埋啲歪理

全部發展商都有"用"佢派既驗窗尺? 收到黎手掉落垃圾桶啦
邊有幾千,省得個一千幾百咋
其實從來都無驗樓師呢樣野
只有班clerk of works 同科文9 Up
全部野 自己睇下都識
裝修收口 地台去水
香港一般幕牆用既玻璃最多都係b grade頭,你用0 defact 既收貨標準去收大陸玻璃就死得啦 ,不過都好製造就業機會,你叫個玻璃佬去check玻璃,我包保全香港玻璃都一定有瑕疵,同埋香港清潔玻璃既技術好落後,成本問題,香港大部分玻璃就算驗樓個刻無問題,到後來管業處請人返黎定期清潔就會清到花清到崩
以前用開美國Astm 收貨標準去收玻璃就最正常,而家既所謂收貨標準真係得啖笑,比你不停換幾十次大陸玻璃咪一樣有瑕疵
好難有你咁on9 科文?
講邊度飲茶正就叻
你咪掉啦 到時業主收樓叫你換玻璃又咪要死狗換
次次睇d驗樓片要求換玻璃d發展商都係應承要換啦
好多科文好有料 尤其係有起過大基建果d 係你見識少啫

完全冇point都要話我on9 係你低能買樓畀錢驗過樓中過伏 定係dse讀得唔好 上完詹仔個濕鳩課程搵緊食呀
做完大基建,一定會同你去驗樓啦,on99
冇point到你 一句就 判斷晒全部人 知道晒全行所有人願意定唔願意

唔再同低能仔浪費時間 唔回啦 你慢慢
驗樓師呢類型騙局都有人信
你鍾意自己去淘寶兩三嚿水買套驗樓工具+幾十蚊買支試水槍,之後訂個易拉架

跟住企喺啲新盤樓下話自己喺驗樓屍都大把人揾你啦,識人做鬥木佬之後揸架爛鬼Van仔,去新盤揀下,一單2500不知幾撚好賺,平均一個月兩三萬蚊
咪係。 睇吓胡說樓市都知點驗樓啦,好似漏水咁,佢地都係用紙巾試,有就有無就無。有無崩花一眼都睇到啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞