邊間驗樓公司唔伏

109 回覆
1 Like 29 Dislike
Photo report $3500一份一個單位?
邊可能每平方呎計
自已淘枝空鼓鎚驗啦
驗完幫你痴到成屋memo 紙有咩用,份驗樓報告都唔係專業report,發展商/建築商采你都傻
有花凹咁又有點,唔通你以為搵個「驗樓師」是但貼張memo 發展商就會幫你起咗個地板/成幅牆幫你執過咩
我同你講
所有驗樓師都係流
你會聽過有工程師學會,則師學會...等等
邊撚度有驗樓師學會?
又冇政府機構+專業學會認可驗樓師係專業
有錢都唔好比人呃啦
反正新樓盤入伙通常最少有有1年DLP期(Defect Liability Period)
自己搵個識工程或者做開大樓埋尾嘅科文朋友幫手睇下仲穩陣
佢哋一定會知道有邊啲係重要嘅Defect要執

P.S:詹濟南,鐘Sir個班驗樓師都係呃飯食,個單位執到無瑕疵,都可以貼幾十張Memo當Defect,但你(發展商)如果比夠錢,佢就係咁而貼幾張當收貨,咪再比電視上面啲收樓節目呃,以為驗樓師好撚專業

利申:大判工程撚,近幾年都比咗幾個地盤比詹濟南同鐘Sir仲有啲唔出名嘅驗樓師去驗單位,一句講曬,成班垃圾
搵個撈過幾年既建築科文仔 睇最實際 佢哋人日日做緊 最知d古惑野

驗樓師唔駛牌 全部搵笨七 幾十年冇做過新樓都可以自稱

不過真係好q多人 錢多人傻

早幾年我幫朋友睇新世界d新樓
落去管理處交defect紙 係咁倚講幾句拋下管理處 成班人問我可唔可以幫手驗樓
驗樓其實點收費?
新手想學下野
都要有個朋友好似你朋友咁先得
自己唔識就要俾錢人做啦
佢成日搞D XX誕叫人贊助
SHK盤就出晒名俾高分
唔知係咪事先搵佢驗過先再拍片
不過最近有一個SHK盤俾低分
你似係個智商限制咗個想像
可以玩埋佢對腳又諗得過
搵個裝修佬睇咪得lo 傻閪
搵裝修佬仲慘
搏你搵佢執修兼全炒
肯定呢樣唔得又個樣唔得
詹sir又真係開個間驗樓師學會
唔好意思我講得唔清楚因為提到個單位係細單位黎,所以直接講左成個驗樓既minimum charges
詹sir驗樓係$7.2/呎
我都明白,但弊在真係無呢行既朋友
所以先想搵個好啲既驗樓師
驗樓師係For拍片, 一個冇權力既人所有野都係鳩up.
落手做又唔係佢地, 如果搵到大獲野, 發展商肯唔肯幫你做就另一故事
你話如果呢行要專業到考牌, 佢地搵到defect, 而發展商唔肯改番正, 令到會懲罰到發展商, 咁樣我先覺得值得搵佢地
平平地是但搵間啦,你都係買個安心姐,都唔預會驗到d咩深入野
Malihomes,驗樓專家 HKPPI,Wlbieltd,預min charge 1000-1500,3-4蚊尺
新手有人比張紙跟住執係安心d既
講真,你層樓平極都兩三球,比多小小換個安心啦。基本上間間都有 min charges
賴個間公正行都唔差
True
起樓衰衰地都叫有呀Sir收貨 好多濕碎defects順眼又唔影響安全/日後維修 合理地可以放生 亦好多細微細眼位 參與過建築先有經驗知有咩注意

而所謂驗樓師就專捉返啲濕碎嘢出嚟放大當做咗嘢
拎枝棍敲吓 貼下memo又一單生意
跟住好多人讚好
有錢有朋友啦
留個tg可能有地盤老總/幫辦陪你收貨
驗樓師只係班識小小扮代表嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞