有冇脊柱側彎嘅人有做開瑜珈/pilates?

32 回覆
4 Like 2 Dislike
做運動開心真係好緊要
我本身都已放棄 但諗起老咗可能會痛死就開始驚
我有做瑜珈同做尖
我覺得瑜珈練既似係肌肉既柔軟度同耐力
做尖就係幫你build up更多肌肉同肌力
我本身淨係做瑜珈 通常係做嗰下同做完個人鬆左嗰下舒服
但對於改善本身長期酸痛既地方效果唔明顯
後尾做埋尖 反而慢慢練返某啲肌肉後 有啲地方冇咁酸痛
例如練多左背覺得自己冇咁駝背 個背冇以前咁攰咁痛
不過瑜珈可以幫到放鬆肌肉 所以我同時做兩樣
原來係咁 多謝經驗分享
咁你瑜珈同尖都係一路自己慢慢摸索咁做?定係都有跟吓pt咁
想問你哋一開始點解會去驗? 脊柱側彎係咪會好痛?
瑜珈有出去上班 做尖就自己睇youtube學完點用啲機再去做
其實瑜珈都可以自己係屋企睇片做 youtube好多片
不過出去跟導師既好處係 有時有啲動作未做到 佢可以教你做個簡單版
調轉有啲動作做熟左 佢又可以教你做advanced版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞