有冇脊柱側彎嘅人有做開瑜珈/pilates?

32 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇脊柱側彎嘅巴絲有做過yoga/Pilates?
對瑜珈興趣大啲
但見網上話pilates可以幫到強化肌肉,瑜珈就拉鬆啲筋為主
所以pilates好似有用過瑜珈 (?

有冇做開嘅巴絲講吓感覺點?

同埋會唔會有好嘅教練推薦
我脊柱側彎S形 大概30幾度
有高低膊同埋肋骨唔對稱 一邊突咗出嚟
所以想搵啲比較pro 真係了解脊柱側彎嘅教練
希望可以改善體態 + 強化背肌同core

唔該晒
建議睇醫生好d
之前有去開政府複診
之後佢話過咗18歲 條骨會生定 理論上唔會再彎
所以先諗住靠自己做運動 加強吓啲肌肉 防止佢惡化

不過睇醫生都係個選擇 我都睇睇先
謝謝你嘅建議
點解你會從強化嘅角度去睇問題,我比較接受從放鬆嘅角度去睇個問題,有一啲身體部位有儲存住一啲記憶,somatic exercises幫到你去釋放該部位
yoga同pilates都係用好多肌肉㗎喎
除咗isomatic亦有好多dynamic嘅複合動作
你去上d 小班或者private yoga 先
多謝你咁詳細嘅reply
我都驚自己會越操越衰
咁我應該會再了解多啲pilates係做咩先 同埋真係考慮去睇醫生
謝謝你!
原來係咁
我咁諗係因為見我本身啲肌肉都好弱
所以擔心之後人越大肌肉越嚟越少用嘅時候 會更加惡化
我無點由放鬆嘅角度睇 我再research吓先 謝謝!
好 我再睇多啲先
暫時對呢兩樣運動都係知得好皮毛
謝謝你
我見有physio教 但真係好貴
我都有s型28度左右
但直接做重訓,因為醫生叫我建立肌肉我就去左做重訓
做Schroth, 係針對側彎嘅運動
你係有睇開脊醫定點?
我上網睇睇先 啱該你!
睇左一次,照左X光, 畫埋圖計角度.
無得醫架啦除非你15歲之前醫. 佢叫我build肌肉支撐起D骨,會冇咁痛.
當年坐係度,訓係度都痛,依家有肌肉基本唔會痛.
做happy baby碌下咪算
利申已放棄條廢椎 做運動純粹為開心
lm
收到 唔該晒ching!
好呀 多謝你嘅建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞