結業潮|連鎖家品店 實惠 陸續結業 集團:租金、北上等嚴重影響零售銷情

93 回覆
63 Like 3 Dislike

有多間分店的連鎖家品店實惠(Pricerite)經營多年的北角健威分店已正式結束營業,現時港島區僅餘銅鑼灣一間店舖。集團就此回應,指租金對零售商一直是個重要議題,將多方衡量調整分店策略,並會加強O2O顧客體驗。

位於北角健威坊的實惠,已經營多年,近日店舖已結業,並圍上圍板。據實惠的網站資料,現時全港共有13間實惠分店,惟香港區則只餘下銅鑼灣店一間。

https://ps.hket.com/article/3814280/結業潮|連鎖家品店實惠北角分店結業%20集團:租金、北上等嚴重影響零售銷情
政府:一變16

勁過叮噹法寶
北上已經取代佔中成為萬能key
d人移哂民仲邊有人買傢俬
2手group 大把唔洗錢
下次

邪惡美國唔肯減息,美帝亡我之心不滅
唔敢講最有消費能力果班
唔怕,之前有個post話經濟差係吹大咗
無人移民喎
我細個成日去實惠玩
幻想自己間屋係點
後來要買家品會去萬豐日本城 買傢俬會去IKEA
買電器會去豐澤百老匯
實惠真係好耐冇去過
所以有時要唱下 有木蝨,商家佬
實惠on99踢曬d sales
走去學IKEA
生意好呀
又貴又多大陸低質雜牌野
買乜嘢都貴過人
佢有咩本事學IKEA? 人哋衰衰地都叫做自家品牌
反正都MIC
賣傢私同賣衫一樣 有sales反而多數人唔想買

你話賣科技野新野 賣藥賣保健品 賣化妝品
係大多數普通人領域冇咩認知 就話需要sales介紹番啫

傢私 同 衫 信sales多數瀨嘢
一張梳化好唔好坐 一個枕頭舒唔舒服
唔係靠sales吹就得既
隨時走嘅人都唔會買新傢俬
近十年都無去過一次實惠
家居嘢又關北上事,你話淘寶都講得通
老老實實
上星期去實惠想買個普通櫃,明知係貴過上網買又明知都係大陸貨,但諗住實惠買,我快啲有得用。

一問之下,都仲話要等2星期。咁點解我淘返落嚟用,反正都係要等。
唔使賴北上啦
而家就算唔北上都啲人都唔想留港消費
呢啲就係你班商家下下當人水魚劏種下既惡果
實惠好貴, 價格貴過宜家家居, 家品又唔夠日本城鬥, 電器唔夠百記, 豐澤便宜, 搞唔掂
咁可以點?

實惠買嗰啲小型家品,淘寶都有得買
咁點解仲要買貴啲
因為實惠唔實惠
佢知唔知咩叫o2o
連鋪都無有乜offline 顧客體驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞