得罪講句,做運動員唔係打工,係經營緊自己嘅生意

63 回覆
106 Like 53 Dislike
Idiot
搞手同政權傾 運動員冇得say播咩歌(香港國歌事件)
小眾項目淨係得呢d搞手 玩小眾既運動員想發光發熱係得呢個舞台

而拎得獎既精英級運動員其實係有好大自由同power揀代表邊個地方(滑雪果個)
好似中國咁每塊金牌成本10億人仔?

流行文化唔係文化?舊粵語歌更有文化?indie更有文化?
要輸出全世界先係文化?想講香港係一個有文化底蘊既地方 只要留心 處處可見

科研就最係市場主導 人材土地全部都其他地方平 你係老細會點揀?點解要揀香港做基地?

香港有料既科研人材都好少揀留港發展 讀大學拎完獎學金 都冇人留得住佢地

同埋本地大學都有d好實用既科研成果 搵新聞都會見到
當然你話拎到Nobel先叫有科研既 fine

係市場主導 但前提係要有個產業先
得市場主導 台灣會做到chip maker no.1? 新加坡會做到Asia biomedical hub?
上到報無咩用架 根本產業化唔到 連新加坡都有pharmaceutical & medical device plants
香港好似玩殘奧抵屌啲
易有牌
因為多數運動員係用緊自己國家地區嘅社會資源培訓出嚟囉 屌
做全職運動員一定有追夢成份係入面
好簡單,我逼自己去做唔想做既野、去做一個朝九晚六又日撚日要ot既人,所以人工高d,合理
你去做自己想做既野然後又要求高人工? 唔係唔得,但你要拎到成績出黎囉
依加呢個年代打到少少成績有d名氣,ig多番d follower都可以接下kol job幾千一萬咁慢慢賺下啦,更加唔好講牙朗級數既話佢已經唔撚志在政府果每月50k「零用錢」

當然呢個就會去到有雞定有蛋先既問題,但我覺得可以屌政府係體育投放唔夠多,要屌既係體院既資源唔夠,我記得好似講成間體院咁多人,但淨係得兩定三個果d按摩師serve全院,咁緊係唔夠需要多d

成日提外國,外國大把地方拎完牌乜撚都冇,得果幾萬幾十萬獎金就無左回事。支那大把人拎完牌過幾年退役出黎真乞食變賣金牌。你香港運動員拎完牌可以賺呢樣果樣,咁都唔叫幸福?

淨係識話香港比好多國家都慘,又唔見你地講一個城市仔投放既資源比唔少國家仲多
Agree
其實最大問題係,香港納稅人供佢地成名
但佢地成名之後,並沒有回饋返個社會
加上香港低稅政策
更加唔回饋
變相好像拎人地錢自肥咁
認同,要穩定要保障,就努力讀書入三大
真, 贏咗出咗名個名氣係跟個人, 有代言又廣告費唔通畀返政府咩
根本就係自僱人士嚟
咁局長就唔好痴光環
你有權決定政府出唔出糧俾班運動員咩?
你連選舉個政府嘅權力都無

出糧俾班運動員咪幾千蚊一個月 呢d少數
香港政府順便一個大白象 幾千億
起條橋幾十億 又唔見你夠膽幫班納稅人出聲

欺善怕惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞