得罪講句,做運動員唔係打工,係經營緊自己嘅生意

63 回覆
106 Like 53 Dislike
你做運動員係自己追夢,冇人欠你要出糧俾你

就等於你做youtuber 一樣,做得好多人睇就有廣告商sponsor, 做得唔好就繼續做好佢,冇人欠你要出糧俾你

記住,做運動係經營一個生意,明唔明白?
On9
無人迫人做代表隊者 點解要夾錢先
被代表拎金又屈我地話滔光定鄧高興咁
不如商業化返啦 支持既咪課金入場同買商品
湖人呀曼聯捧杯 你有你高興 我有我唔關我事 互不相欠
都係市場經濟話事
正如WNBA咁 少人睇就係低人工 冇得同NBA比
覺得自己轉行搵更多既 請及早抽身離場 減少sunk cost
佢地代表緊自己咁拎獎點解要播国歌
躝啦

做YouTuber會唔會代表國家/地區出片?
做運動員係代表國家/地區出戰

就好似射擊條友
大家記得佢係土耳其大叔定係Yusuf Dikeç ?
大家都淨係記得佢係幫土耳其出戰,明唔明白?

你個類比根本錯撚晒,明唔明白?
On9
你而家要人玩國家隊喎
全世界比賽搞手同各國政府傾 冇問過平民意見

講真我都想每位選手可以電影主角咁 出場拎獎有自己主題曲bgm
就算當你係啱

YouTube都有出糧俾YouTuber啦
乜撚嘢冇欠啊?
冇人要你代表 你拎到獎會替你開心
你代表個政權/國家係你既事
政府用幾多錢支援你 係政府既事 平民決定唔到

平民決定到既 係用錢投票既經濟行為
遊戲規則係咁,你可以唔玩呢個遊戲
你估做YouTuber好自由?YouTube好撚多規矩要YouTuber遵守㗎,你唔鍾意可以唔去YouTube開台。
其實係
佢有冇奬牌撚關我事
講多啲,你用得政府呢個平台出賽,就要跟返平台規矩,同YouTube呢個平台一樣

你唔鍾意可以去第二個平台玩
你有1,000,000 view咪俾錢你囉
你得百幾人睇點俾錢你啊?
見到你反駁嘅唔係對題駁

我只能夠同你講聲:係呀係呀,你啱
入得任何隊做全職運動員都一定係打工
返工同經營自己無衝突
但絕對唔等於運動員係老細
因為上頭覺得運動員唔適合隨時可以炒
唔係你話出賽就出得賽
你做特首係自己追夢,冇人欠你要出糧俾你

就等於你做youtuber 一樣,做得好多人睇就有廣告商sponsor, 做得唔好就繼續做好佢,冇人欠你要出糧俾你

記住,做特首係經營一個生意,明唔明白?
講到你有得投出唔出糧畀佢咁
我講運動員 唔係其它人
你做立法會議員係自己追夢,冇人欠你要出糧俾你

記住,做議員係經營一個生意,明唔明白?
咁你咪同政府講囉
咁你咪同政府講囉
国歌不代表我
運動員不代表我

又唔係我揀佢出黎
我唔撚想被任何人代表

乜撚野拎咗金牌,作為香港人好驕傲嗰啲
完全係中國人嗰套民族勒索嘅迂腐思想
個問題係樓豬話運動員係自己生意喎 咁代表緊自己 點解拎獎逼人播国歌先
所以點解香港係文化沙漠
江旻憓做賽馬會經理係自己追夢,冇人欠你要出糧俾你

記住,做賽馬會經理係經營一個生意,明唔明白?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞