施永青 : 外商撤離中國, 原因之一係, 中國社會缺乏合約精神

143 回覆
194 Like 14 Dislike
黎智英有錢過佢
施生識唔識咩叫大勢所趨
撻得訂好大機會係炒家 抵死㗎
幾時有張獻忠轉世靈童
員工的佣金是跟公司的合約精神,不可以違反
公司跟其他公司的合約精神,員工是管不了
不可能其他公司違反合約精神
公司就可以不發放佣金
員工付出了勞動力,卻被公司無理違反合約精神?
即係屌散戶無合約精神而唔係屌成個國家無合約精神

頂你合約有 provisions 俾你撻訂沒收訂金,都係跟足合約點叫無合約精神;反而簽完聲明就話聲明係歷史文件算唔算無合約精神?
表面就長實單野發聲撐長實
實際上幫自己講說話 為自己抱不平
幫發展商幫到出晒面
合約精神同黨嘅歷史文件論相違喎,施永青係咪想造反

依條友最近好活躍,國安幫忙跟緊啲
咪係囉都痴線,你會追嘅話 咁以後唔使俾訂啦?反正撻訂你都追架啦

明明自己睇好個市 收人少少訂 就簽好約,呢啲損失係你計錯數咋

有種你咪收5成訂囉
佢得唔得架
施老闆果然係施老闆。
屍生遲早坐監
合約?歷史文件嚟嘅姐
寄張聖誕卡俾你唔好撚再嘈啦
push
tell me sth i dunno
除了有些人因覺得「唔抵」而選擇撻訂外,亦有些人是為勢所逼的。原因是這800萬元的「尾數」,他們原先是想透過銀行按揭去支付的。在樓價值1,000萬元的時候,向銀行借800萬元沒有問題。但現在樓價跌到只值700萬元,即使銀行仍願意借八成,最多亦只能借560萬元,變成買家仍得自己另籌240萬元現金,才能完成交易。如果買家手上現金不足,就算有心履行合約,亦會有心無力。

其實唔抵撻訂追佢就抵死,佢簽約個時無理由唔知可以追差價,不過佢博發展商唔追姐。
但如果銀行借唔足呢d情況,發展商可唔可以做擔保人幫佢借埋尾數先?
得就一家便宜兩家着
唔得以後都冇人買樓花
自住驚閪
未買過
唔係好明如果買1000 俾訂200 借800
咁drop 琴佢講既700 銀行只做到560
咁當初既200去左邊 點解佢話要搵多240
國安法去左邊
食左誠實豆沙包?
竟然講事實
鬼佬就唔交鎖匙嘅?
拉得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞