IT討論區(232) - 見到張稅單就想喊T_T

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
It’s time to debug
邊間
好掙扎,感覺上要轉入FI既投入成本同回報唔多成正比
關於IT搵工想問下各位意見
我一年前開始學programming 半年前辭左職專心自學已經上左cs50x 同埋AI亦都係udemy買左幾個course
而家叫做用nextjs typescript react寫到個ecommerce app 同埋portfolio
啱啱上個禮拜開始搵工 但係情況暫時睇落唔係好樂觀 基本上好少會寫self taught都ok(雖然我無理 只要佢話fresh grad welcome我都有報)同埋jobsdb 係application closed 之後feedback翻黎見到每份都>150 個applicants 我估無CS background嘅我應該好難會有interview機會 暫時報左一個禮拜都未有任何回覆 而最近開始操leetcode學DSA先發覺其實仲有好多野可以學 例如system design 背後原理等等 想問下各位建唔建議報香港嘅postgrad diploma叫做拎翻張cert 同埋學下d CS知識 定係繼續慢慢搵工算
我都報左FDM program 但係上網research個陣又見到風評唔係太好 但我呢類無IT背景嘅其實fdm係咪已經係best option
同埋都想問點解java係香港咁吃香 究竟有咩好 開始搵工之後先見到job opportunities多好多
唔該曬大家
寫c#好過
你呢個case FDM最好
科目三?
入FI有咩投入成本?
應該就唔係

match到JD咪send CV
個人叻同有tech skill就會入到
不過今年個市差會難D
你ug讀乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞