IT討論區(232) - 見到張稅單就想喊T_T

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
同巴打你背景有啲似
都係文科仔自學frontend 第一份full time好閪
我搵第一份工時已考咗AWS張SAA,都係同你一樣諗法
對搵工嘅直接作用肯定有限,有張cert都只係紙上談兵,無hands on經驗(如果有自己睇片睇doc試下起service會好少少)
但考cert過程中得到嘅嘢好有用,因為佢個syllabus太闊,迫你吸收好多backend / devops / system architecture嘅概念,打返好個基礎嘅輪廓(真係打好基礎就要再花一忽時間逐part鑽研)

btw呢種閪工真係早走早著
雖然數字上都係工作經驗,但學同做嘅嘢同出面啲工銜接唔到
你話有tcon咁嘅人工就係取捨姐
無嘅話 真係純浪費生命
fanng又未到嘅
但係想要top 10% ~ 30% 咁上下level囉
整體嚟講 出手唔及FI 技術又唔到頂尖 有d雞肋
我最多當佢tier 2 top咁上下level
考cert依樣嘢 從來都係學習嘅一部分 重要嘅係過程 而唔係結果
當然理論有冇用又另一回事
但純粹講張cert本身 hr唔會睇亦都唔識睇 tech interviewer問幾問就知你有冇料 同張cert無關

俾巴打嘅唯一建議 想轉行前 諗清楚同了解清楚到底係咪想入行先 唔好見有少少成果就即刻想轉行 個個行業都有用 但都有自己嘅難處 你最好諗清楚點解想轉 係咪真係有能力同肯付出相對嘅代價去轉行
吓 要fanng級別工程師 想知佢個CTO自己有冇meta E5水平
依個真係aws嘅pain point
行得太前冇foresee到依個問題 結果輸俾GCP project同Azure subscription
但係佢唔使掂到咁深入住啦 先接觸多d唔同範疇先重好
Hkex 有project要請好多人
吾天 -
fanng級既要求
港資級既人工
想入吾天
有冇可能真係可以打code打到退休
升職都係升到tech lead而唔會做吹水佬
好似真係未見過香港有老嘢code狗
入到有subsidy嘅公司再慢慢考啦
呢啲cert一張幾百usd自己出好肉赤
我上黎見工係為左撚貓嘅
faang都不了
我公司有個5x歲嘅code狗寫go
我公司好多老code狗仲未識用gi
我公司有個5x歲嘅code狗寫go
我公司好多老code狗仲未識用git
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞