越嚟越覺得政府唔係好care香港人畀人詐騙

167 回覆
507 Like 10 Dislike
9成追唔到
而且出哂提子叫你唔好中伏
咁都照中真係無計
背後老世係邊個先得架
老人家訊息封閉真係會
大佬
鄰國話明係人礦
而家仲要好先進用哂AI
你捉極都捉唔哂㗎啦,仲要D人唔係base喺香港,捉乜鳩?
英國同美國電話我都收過添呀

而家大把人仲係見link就click
3-80歲都係咁唔係淨係老人家先比人呃
諗吓點解講咗廿年嘅嘢都仲有人咁蠢仲好啦
自己友
安全咗,想入行
超仔都係𧦠緊人工,理得你
唔怪之得香港經濟差
施比受更為有福 同胞都係窮先呃你錢 當積下陰得囉
屌你老母弱智到單細胞生物咁
幾care 都阻唔到班友俾人呃
只因香港人太有錢
有錢先會有條件俾人呃
細有細呃 大有大呃
FB IG呃一千幾百蚊嗰啲日日都發生緊
說句實話,這幾年加強反詐宣傳了,不照樣還是有一堆水魚?當然香港的反詐宣傳方面的確可以再加把勁,做到和中國大陸一樣的反詐宣傳級別,但宣傳再厲害,也無法阻止一些人的愚蠢行為。詐騙是利用了人性的弱點,而一些香港人正好是在社會上太單純了,缺乏社會經驗,容易上當受騙,或者相信了某些極低概率的事情,總覺得自己就是那個「幸運兒」。
如果追得返,大家對半分錢。就另一個故事
香港沒有1818黃金眼、沒有315爆料、沒有反詐學習,什麼都沒有,出了事再找警察,追回損失便非常困難。總是責怪警方和政府是不對的,媒體也沒有專門的節目和專欄持續報導反詐騙,再加上香港不少本地公司自身就是傳銷窩子、緬甸詐騙仲介,和騙子有密切的合作關係。自己人都騙自己人,警察和政府又如何防得住,實在是可恨可嘆!
你而家先知
喺中國都係啦

平民要拎5000已經問三問四,拎5萬更加要請示

你去銀行拎返自己嗰10萬出黎仲難過問人借

有乜理由用黎收詐騙嘅中國境內戶口,收完幾百萬騙款之後可以唔使一日拎走曬?

唔係政府有份我就唔信喇
建議銀行compliance 人員直接翻三倍,人工由政府出資協助,涉及不尋常轉帳和大額轉賬直接卡住,交完詳細解釋和申報文件再匯款出去,沒有合理原因/懷疑是匯給詐騙團伙、中間人,銀行直接報警就完事了。錢一旦出去就會完蛋,直接掉進黑洞裡,再也無法追回!
大部分被所謂『公安』詐騙
試想下騙子如何令受害人深信不疑?
將幾百萬甚至千萬存款轉入片子戶口
根本係真公安嚟,叫港共政府如何拉騙子?
九唔撚答八
要幾無知先講得出你呢番說話
五毛話人無知
但又無理據佐證別人無知
其實最無恥無知係里亭五毛狗畜
半年20,000宗,破案未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞