越嚟越覺得政府唔係好care香港人畀人詐騙

167 回覆
507 Like 10 Dislike
今年首半年, 警方共接獲1萬9897宗詐騙案, 佔整體罪案約四成四, 損失金額達到44億8千萬元, 按年升近六成七.
為提升市民對最新騙案手法的認知, 尤其針對近月冒起的假冒客戶服務騙案, 「防騙月」宣傳活動已正式啟動, 8月中至9月期間, 會透過多渠道宣傳防騙信息, 包括新一浪防騙宣傳片.
金管局亦會共同推廣針對內地來港學生的防騙措施, 由前線銀行職員向辦理銀行開戶的「港漂」派發及講解錦囊內容, 協調中心亦會於「防騙月」期間, 在各區派發錦囊, 提升「港漂」及公眾的防騙意識.

--------
一年畀人呃一百億, 應該多過今年賣地收入, 呢啲真係嚴重國家安全問題, 我睇政府嘅應對招數都係門面功夫
百幾二百億國安經費, 用少少錢就可以封死佢啦, 你話海外ip電話, 邊個國家咁多詐騙電話打嚟直頭可以成個國家封咗佢, 實名登記證可以搵個人出嚟, 而家完全失控我真係唔信政府有心解決問題
唐超最care有冇糧出
因為係國家主要收入來源
國企黎
諗下騙徒係來自咩國家嘅人
一切都會明解
美國高科技公司都冇咁好搵, 半年純利急升 67%
可憐之人必有可恨之處
比人呃得既都唔係正常人
97前嗰套無教點捉呢啲
宜家唔識捉
都係叫人小心啲
一年純利100億, 高增長股票50倍 PE, 詐騙行業總市值係五千億港元 !!!!

長江實業市值都係一千億, 勁過李嘉誠五倍 !!!!
詐騙係正職
賣地係副業
幫国家增加一下国庫收入
電腦技術又唔夠黑客勁
點拉人
詐騙唔屬於國家安全
只係屬於你既安全
財富平均分配嘅過程
佢呃到咁上下
支那政府就去收割
你知得太多啦
我睇到嘅係 香港人有44億比人呃 證明係香港人有錢可以被人呃
係由治及興嘅好處
佔整體4成半嘅罪案完全無措施控制
下年就6成啦
實名電話登記
咪就係為咗呢個目的
唔好搞事啦
你哋成日咁唔乖 zf點大刀闊斧幫我哋啊
因為防止唔到
其實中国全面實名 監控都有好多詐騙
是但啦 唔緊張即係唔影響啦安全

留番資源睇下有冇人叫口號好過
我唔信囉,每年唔見一百億係嚴重國家安全金融問題,如果出國安機器最少都可以撳低佢,點可能而家完全失控
之前咪霍太果7千萬囉
越嚟越覺得政府唔係好care香港人畀人詐騙
無左警訊之後即已經同你講
唔再理你班賤民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞