依個警司嘅辯方律師都真係幾仆街

496 回覆
341 Like 12 Dislike

辯方就另一次接送,播出警署停車場的閉路電視片段,就事主當時動作逐一查問。辯方一度就事主回應發笑,控方站起質疑為何要笑,事主即激動咆哮「佢唔係第一次喇!佢之前又扮我喊!佢極度唔專業呀!佢無企喺受害人角度諗呀!」隨即大哭、尖叫,並傳出拍枱聲。法官遂下令休庭,讓事主休息。

辯方大狀鄭明斌
https://today.line.me/hk/v2/article/gzPQR6Z
上集

曾任沙頭角分區指揮官的警司陸振中,被指 2022 年 6 月非禮女下屬、7 月醉酒後襲下屬一案, 周五(16 日)於區院踏入第 5 日審訊。事主稱飯聚期間第 3 次遭被告拉往殘廁、強逼口交後,遭被告拖行離開。
辯方多番質疑,並以慢鏡逐格播放二人返回餐桌的閉路電視畫面,事主突然哽咽稱「不如你話我知你想我答咩啦」、「我真係印象記得被告係拖行我,你又捉字蝨!」隨即嚎哭大聲稱「好攰呀…我好攰呀!」有旁聽大聲稱「撐住!」事主再嚎哭、連聲尖叫,並傳出拍枱聲。法庭隨即休庭。開庭後,法官批准一位女總督察坐在事主身旁,以安撫其情緒。
https://today.line.me/hk/v2/article/kEvkr3k
人渣
真係物以類聚
打官司有時就係心理戰,如果呢個係戰術換個角度睇做到受害人崩潰其實都幾專業
咁講啦,作為辯方律師就係要為事主客戶作出最大嘅努力以及貢獻

人哋知道控方嗰邊嘅證人係警察,點會唔知道你呢一路人要點對付
咁辯方又真係唔使企響受害人方面諗喎
辯方律師企係對家 ON 9?

抵死啦連登吱吱toy
依家自己老母食哂回馬槍啦柒
曾任沙頭角分區指揮官的警司陸振中
法官批准一位女總督察坐在事主身旁

老爺果然係老爺
哪吒不怕海龍王
幼獅不畏虎和狼
呢個律師本身就仆街嚟
特登問警司碌鳩係咪硬到可以撬開個口,故意令你難堪,每做一樣嘢都係逼你好似今日咁失控。

不過呢啲就係打風化案技巧,挑動受害人情緒,模糊當時事實,製造有利辯方嘅局面。
清洪打呢啲都好叻。
佢如果打嬴或者輕判到, 第日大把生意送上門搵佢打風化案
挑動情緒令你失控,就話你太混亂講唔到事實
冷靜啲,又話點解你冇反應其實冇做過
就係要整到你失控,令陪審團懷疑精神狀況,咁証供可信性就有問題,幫被告甩身
呢啲case辯方當然想情況愈亂愈好,刑事檢控嘅準則係beyond reasonable doubt,即係一有啲唔清唔楚,就會係脫罪關鍵
純粹議事論事,個辯方大狀又冇做錯野喎,打心理戰,佢責只有一個就係保護佢個客,幫佢打甩單野,根本冇必要理你感受,感受呢啲who fucking care,佢手段合法冇過界又真係吹佢唔漲
對方律師要理你 你請埋佢囉
係jury審就唔同講法

Jury 會分good guy bad guy
打贏左仲有連登幫手指責條女係雞,屈男人
打到你唔敢上訴
唔好睇咁多電視劇喇,唔仆街又點做律屍呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞