以前係咪因為資訊唔發達,先至導致中國人過度鼓吹西方制度?

43 回覆
7 Like 62 Dislike
移居西方國家唔代表認同西方價值觀,更唔代表會勾結西方勢力侵犯中國嘅主權、安全同發展利益
幾簡單 打輸左知道人哋勁嘛
兩邊都係靠剝削不過一邊冇咁多天然資源就研究 實驗 記錄 將知識保存玩到工業革命,一邊就溥天之下,莫非王土,格物係玩物喪志 有問題就用人去解決
嗰時好多中國人對所有野都一知半解 對求真求知態度馬虎
當佢發現在現實同事實 就失去自己嘅民族自信心
講得好岩
如果果陣資訊夠流通
孫文都應該係北平到俾人斬首示眾
「德先生」係咪講緊呢個

定呢個
西方國家依家連正式國家都唔係嘅胡塞武裝組織,都唔敢親自落場打了
中方經濟發展靠剝削韭菜,韭菜算唔算係人民
搵人貼清朝人民照片
個制度優劣咪就係你試下告高官貪污,睇下你得到咩待遇既分別
五毛真係冇腦
係,就係因為以前資訊唔發達,先有人吹奏馬列主義,共產主義,樓主講得好岩!

當年中国人好愚昧,而家咪要承受惡果
西方國家某個用私人電郵處理公務,涉嫌串謀將自己國家嘅武器賣俾敵對組織而牟利嘅嗰個人,受到啲咩懲罰,仲要個關鍵證人喺利比亞就不明不白咁俾人殺死咗
係中國當然冇證人被殺
因為連個case 都file唔到

告唔入同告唔到個分別知唔知係邊?
不過啲五毛係要親身體驗先識

如果冇外國知識,中國人到而家都未知地球係圓既,唔知咩係細菌
如果中国人民知道史大林時代蘇聯人民點生活,仲會唔會迷信共產主義?
咪係。知訊發達就唔會揀共產主義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞