以前係咪因為資訊唔發達,先至導致中國人過度鼓吹西方制度?

43 回覆
7 Like 62 Dislike
如果清末民國嘅人透過互聯網,知道嗰時嘅西方國家一樣有貪污、黨爭、權鬥,或者就唔會盲目追求西方制度,從而失去自己嘅民族自信心
嗰時好多中國嘅知識份子對西方社會一知半解,先浪漫化咗西方制度,以為中國copy and paste就可以解決一切問題
講到底中國要變強就係要發展科技同經濟,而唔係搞嗰啲虛無漂渺嘅思想或制度改革
你收皮啦支那仲玩緊太監果陣西方已經有高樓大廈啦
西方嘅經濟發展咪又係靠剝削殖民地人民而得嚟嘅,你以為真係靠所謂嘅民主自由咩
美國記者:尊敬的閣下,您已經談了我們很多事情,您能否告訴我們,什麼是您認為我們做得不好的事呢?

李鴻章:我不想批評美國,我對美國政府給予我的接待毫無怨言,這些都是我所期望的。只是一件事讓我吃驚或失望。那就是你們國家有形形色色的政黨存在,而我只對其中一部分有所瞭解。其他政黨會不會使國家出現混亂呢?你們的報紙能不能靠國家利益將各個政黨聯合起來呢?

美國記者:那麼閣下,您在這個國家的所見所聞中什麼使您最感興趣呢?

李鴻章:我對我在美國見到的一切都很喜歡,所有事情都讓我高興。最使我感到驚訝的是20層或更高一些的摩天大樓,我在清國和歐洲從沒見過這種高樓。這些樓看起來建得很牢固,能抗任何狂風吧?但清國不能建這麼高的樓房,因為颱風會很快把它吹倒,而且高層建築沒有你們這樣好的電梯配套也很不方便。

美國記者:閣下,您贊成將美國的或歐洲的報紙介紹到貴國嗎?

李鴻章:清國辦有報紙,但遺憾的是清國的編輯們不願將真相告訴讀者,他們不象你們的報紙講真話,只講真話。清國的編輯們在講真話的時候十分吝嗇,他們只講部分的真實,而且他們也沒有你們報紙這麼大的發行量。由於不能誠實地說明真相,我們的報紙就失去了新聞本身的高貴價值,也就未能成為廣泛傳播文明的方式了。

https://new.crtnews.com.tw/2022/06/23/20220623-04/
屌你,反共產主義喎你老味
就係因為以前得達官貴人先有機會出國,見到西方國家嘅真面目,知道有咩可以學,有咩唔可以學

一般知識份子只能靠書籍報紙,或者口耳相傳了解西方國家,就好容易產生外國嘅月亮特別圓嘅錯誤思想
所以中國係實行中國特色社會主義,而唔係照抄蘇聯或者其他西方國家嘅共產黨

列支郭士登都唔知係邊嘅廢物吱吱toy
我真係唔知列支「郭」士登喺邊度
收皮啦樓主
中國人自古以來都崇拜強者架啦
所以仲吹奏衰落緊嘅西方國家,一定係精神有問題

既然西班牙帝國同大英帝國可以衰落,點解美利堅帝國唔可以衰落
https://lih.kg/3366638
最適合中國係行返中國千年歷史傳統既帝制,乜野中國特色既西方主義都係反華份子既謊言
支那高官後代係哂歐美
佢地一定係資訊唔發達先做錯決定啦
你真係好撚廢
個標題根本同樣適用於任個國家
你有資格講嘢咩廢物
西方國家自己都有總統制、半總統制、議會總統制、君主立憲制、二元君主立憲制、聯邦制、單一制、半自治制云云,所以習主席先會話:「一雙鞋子合不合腳,只有自己才能知道」
西方制度
呢D ON9夾硬自問自答直接BLOCK清靜多啦!你答佢做乜........
所以習主席稱帝,是中華民族復興唯一方法
就係因為汲取蘇聯失敗嘅經驗,先造就中國共產黨今日嘅成功
互聯網、車、電腦全部西方發明
唔明點解祖國要盲目跟從
人地amazon,佢又淘寶;人地Uber,佢又滴滴

應該去番火藥、指南針,重新由中国發明出發
唔使好似而家咁,少部光刻機、少啲晶片都叫晒春咁
其實你覺得邊樣嘢「好」,代表你「需要」邊樣嘢

你看見一幢20層高的大廈心理感覺好過一層簡陋平房,你覺得「需要」這座大廈,你覺得「好」過平房。一切都是出自心理。

以前西方列強「攻打」中國輕易戰勝,中國死死地氣就要去學,呢個係民族生存問題,佢哋見識到啟着蒙運動後經過實驗驗證的科學比起依靠歷史宗卷流傳的技術先進多少,令佢哋知道佢哋軍事和商業上一定要依據科學才可以爭取歷史的話語權。

但當然,「賽先生」佢哋佩服得五體投地,「德先生」佢哋背棄了,始終都要睇認知上佢哋需要咩嘢,依家中國沒有「德先生」都發展到咁,有啲人認為中國人唔需要「德先生」都會滿足,我覺得要睇中國人的「靈慾」對比「物慾」要多少才可下定論,即係返到最原始的問題,一個中國人生於世上「需要」什麼?是由他人賦予還是自己決定?
汲取蘇聯失敗嘅經驗,改行市場經濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞