各紀律部隊員佐級晉升階梯

405 回覆
420 Like 52 Dislike
咁真係好癲
紅日個關口就精彩囉
嗰班Officer成日滿口仁義道德 話提高難度轉全英文就係為咗拉高救護嘅水平
但事實上拉高咗難度 個結果有咩得着 係冇人講到出嚟
又唔可以加津貼 如果你話讀完可以有學分 俾你去大學進修都話有個好處 但問題係一直有消防響度點會俾你救護發圍
佢哋嗰班官自己英文水平好
梗係覺得點解咁簡單你都唔識
但明明紀律部隊最低學歷要求係毅進都入得
但就要無啦啦讀勁難嘅醫學英文
而家嘅結果就係令到一啲有志之士 因為自身英文水平不足而放棄晉升機會
除咗幫救護增加多啲大師兄唔博嘅人之外
我諗唔到有咩好處
而家嘅救護生態就變成 升職慢 工作量大有心想升職
但都仲要有一個大難關要過 考唔到嘅話,就算你個人幾醒目都好 英文唔得都係冇入場券 一柴到尾
所以強烈建議而家讀書唔叻嘅人
千祈唔好做救護
因為淨係英文都玩死你
如果讀書叻嘅建議你直接做護士
起碼就算工作量大都更加受人尊重
科大博士出撈唔掂都要做啦, 有頭髮邊個想做熾哥
坐房班高層諗野不嬲都離哂地
自己又唔落前線睇下咩環境
只係識玩權覺得自己高級就咩都啱
識得辛苦班細既 做又唔係佢做
但又會不停諗埋啲垃圾方案搞到愈來愈難做
從來無為前線着想
講到救護咁閪,不如講下好個方面?
總之唔好對救護依行有任何幻想
如果有心想做醫護嘅 直接做護士
唔使受氣 如果純粹想做紀律部隊嘅千祈唔好考救護就係咁簡單
總之讀書叻嘅唔好入嚟 嘥咗你嘅學歷 考官又好考入境又好
讀書唔叻嘅都唔好入嚟 因為一樣冇得升
無 退休潮嗰段時間真係升得好快嘅
七年可以升兩柴算係紀律部隊之冠
佢哋嗰陣係用中文讀 所以係人都升到
但而家工作量大
升職已經講緊起碼要10幾年完全係性價比極低
自從消防連戴眼鏡都考得之後已經冇咩人會考救護
考得救護嘅都係戇鳩鳩 做唔到護士 或者考唔到消防先考
但基本上好多未confirm已經勁後悔上咗賊船
同埋有一樣好重要嘅就係
救護響香港完全沒有任何地位
其他紀律部隊 因為佢哋嘅工作性質響香港叫做獨市
佢哋有能力可以制定一啲規矩 又或者係可以保護到自己嘅下屬
例如係消防 你唔會響香港搵到其他組織可以救火
警察你唔會搵其他人去捉賊
但救護響醫學界上 永遠都係俾醫生護士騎撚住
所以有啲咩部門係唔會話到事
只要醫生講一句即時好似隻狗咁聽晒醫生話
所以如果對醫護界有憧憬嘅人
真係唔好做救護直接做護士
起碼你有個專業嘅牌 人哋起碼都聽你講 受人尊重
冇綠牌唔驚
大把AO SAO叉車
呀蛇考EMA2冇難度
讀完EMA都仲要俾人鏈幾年春袋大量局務,大量活動+大量賣血頂車更,升得嚟都周身病痛
救護官嘅管理文化真係好撚toxic,做咩都想刁難班other rank,除咗壓榨就冇嘢識。 有咩事就推前線出去死先,自己永遠唔會上身。
真係嘥鳩氣,連定義何謂濫用救護車都唔敢,就知道係垃圾喇。
係 無啦啦推高讀paramedic 2個難度
搞到勁多本身好有心想升職既同事都卻步
你每期踢幾多個出黎 個部門咪多幾多個人躺平唔玩做大師兄lor
如果你班官要將成個部門嘅語文水平提高
唔該將出邊未轉制之前嗰班綠牌全部捉晒入嚟上過一次堂
如果佢哋支筆都過到筆試嘅 我心服口服
無啦啦推高成個難度只係令到成個部門更加大怨氣
想搏既人搏唔到 成班垃圾官
官:反正你班白車佬都升唔到職 反正我又唔使去車
咁不如犧牲你地既福址 成就我既前途
人少就一個做兩個野 照維持到運作(反正又唔使我做)
錢銀比救火佬用 淨返先比我地就得(反正底層福利同設備又唔關我事)
無野搵野搞 比老細覺得我勇於改革
比啲老細見到我咁做得野又擦到佢地隻鞋閃到發光今次仲唔係升我?
紀律部隊員既垃圾文化
乜都就哂大師兄
但係最懶既又係佢地
肯做肯搏既又乜都要人做
但多做就好易有錯
一錯就為保官職推你出黎死
最後反而係比班有啲差運又少做少錯既懶人升到
最無紀律既反而有得升
肯做肯搏既反而只係當condom用完即棄
所以紀律部隊愈來愈少做到野既人做
我諗唔止救護
大部分公務員都係咁
唔明點解救護人工低過護士咁多
忙d辛苦d仲要更加趕時間救命
冇得吹水夜晚扮阿婆叫笑鳩d病人又玩下手機
仲要冇得出私家冇得升
真係讀個東大好過
白衫入境仔好正
本身救護識既野 好淺層 人工有距離係合理 仲要大部分都係中文
on9
番夜有保證連續4個鐘訓都叫比狗做?
消防既還好,救護個邊大部分既兄弟個夜真係踩落到天光
到依家都唔明救護要咁好體能做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞