各紀律部隊員佐級晉升階梯

385 回覆
408 Like 50 Dislike
因為警察人工唔同所以唔講佢地

救護
https://csradar.com/grade/Ambulanceman

晉升比例 55%
平均十年先升一次
救護總隊目得 297 要再升就唔易了
返工更份Day Day Night OFF OFF
要成日見血同搬搬抬抬
你諗下你體力支唔支撐到老升兩級

消防
https://csradar.com/grade/Fireman-(Operational)

晉升比例 57%
廿年先升到一級
無call時就做局務訓練同溝女瞓教
瞓教都計埋on duty,返一放2
有call時就可能要搵命搏
當然都唔知幾耐先遇到一次呢類大火
做係好做,但晉升最慢好似算係佢

海關
https://csradar.com/grade/Customs-Officer

晉升比例 69%
基本上點都升到一級
職責同警察好多重疊
實有一樣啱你既崗位
仲要之前有個passing out既都講過:海關係無野做既
但總關員得 480 個位同樣要再升就唔易了

懲教
https://csradar.com/grade/Assistant-Officer

晉升比例 71%
雖然工作環境最差應該係懲教
但原來佢晉升比例極高,仲要升一級等於人地兩級
唯一非五科合格都可以考既紀律部隊,只不過起薪低啲
但五科合格起薪就同其他紀律部隊起薪睇齊
如果只係考慮晉升同收入最好可能係懲教

入境
https://csradar.com/grade/Immigration-Assistant

晉升比例 281%
281%等於唔升都逼你升
仲要平均8年就有得升一級
晉升至 CIA 平均年資都只係24年
而且總入境事務助理員有成 675 個位
所以再升既機會都唔低
加上入境工作環境相對其他紀律部隊極佳
而且每週工時比其他紀律少 4 小時
但係起薪同頂薪都比其他低少少
以為有咩特別資料睇
我當我唔識睇?
洗你來同我做整合
講到消防咁好做,入職競爭都喺10:1 ?
因為消防出名難入
體能要求算係咁多個入面黎講最高
過左30咩都考唔到
好似咁多個紀律部隊都會請年紀大
一來人手不足二來覺得年紀大辭職機會細
前排先有新聞出懲教有個40歲既passingout
所以30歲唔算大了, 只要過到體能就得
睇落好有分析但實際係無任何參考價值。

因為你無視左政府係2000年開始有十鬆年既凍結招聘,人手既缺口差唔多去到2012年果段時間先開始大手追番,而你所講晉升既參考年份唔可以話錯,但只係反映緊今日既狀況。

再簡單講,近十年既招聘係差唔多追番晒過去二十年既空缺,中層(年紀)係無晒,以紀部隊計我估入職時好多都係廿中,唔好講師兄,當你見到前邊啲大師兄可能原來都係得三尾時,你覺佢地升左個位要幾耐先放番出黎?

自己參透下。
屌你老母真係又嘈又冇貢獻
當然呢個都只係參考
所以早10年入職既都食正退休潮
一大批一大批咁排住隊升緊職
但各紀律部隊其實都仲係唔夠人
所以都長期全年招聘緊
如果係人手多咗自然會多返升職位
但現時都仲係走多過入
點解你覺得d資料係真
入境處先係最無野做就真
一班廢人日日上網炒股
聽講入面男女關係相當複雜
最緊要升職加人工啦

無視財赤,拆關風險
我覺一係你唔係太了解個玩法,一係我太悲觀,就用你講既海關做例子,亦當上邊個網啲位既數目係岩去睇,佢地解凍後2013年請第一次人:

頂級CCO有480個
中級SCO有1618個
CO有3044個
Total: 5142人

個概念其實好簡單,只要有超過2098人(480+1618)係新制先入職,咁你已經要等佢地退晒休先放番啲位出黎,而考慮番2013年先請第一次人仲年年請,當平均入職年紀25歲,即係最老果班今年先36歲,當然,係你地前邊果班一定有班人係各種問題唔會有得升,但點解又唔假設埋後邊有人優秀過自己?

我再睇多次個網,原來請左幾多人其實都計到,無補充了。
咁你可以再計埋中間有幾年疫情無請人咁濟
同埋當然要睇埋你幾多歲
你三十幾歲就同在職既可能差唔多
但如果你20歲未夠
咁現職既退休你都會排住隊輪住你上
如果係考慮紀律部隊
愈遲入職一定愈唔着數
而且相信將來唔會再好似之前咁有幾年唔請人
所以往後入職既都一定唔會好似現職既咁好彩
唔會再有所謂「食正退休潮升得快」同「青黃不接」既情況出現
因為keep住請人
當現職退休都有一班年紀相近既慢慢補上
海關老散出名難升,十幾年人先有得act仲冇話一定正,暗盤只收35歲以下,階級觀念重。入境ia包升一級,但係sia要到cia一樣難升到撲街,你仲未睇ia入場9成都有degree,暗盤只收30歲以下,其實圍返睇性價比都唔高,又要對班閪客,只能話平平淡淡hea工一份。
都係5條2都唔使就入到的柳記抵玩d,同文盲咁都可以入去,又冇年齡限制,得閒又可以呼呼呵呵請班犯食全餐,幾開心啊
比有意投考紀律部隊既可以一個post就參考哂各紀律部隊既分別
因為好多post都只係講個別紀律部隊既資訊

入境算係體能要求最低, 所以體能都唔會篩走好多人
所以競爭最大, 而且的確ia都有9成係大學生
話就話中五報得, 暗盤無大學都都唔使諗
又或者你HD但有特殊技能/港隊等等可以為部門爭光既優勢
最好做壓力低,文職工最易升。工時最少。 但當紀律部隊
留名學嘢
反而想知入境同海關嘅officer邊個好做啲
懲教最好做
有邊個部門唔係?
消防得男男關係
搞男人好過搞女人
不會懷孕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞