內地多座高鐵站建成後閒置 當局指客流不足開通易虧損 學者認為反映前期調查不足

110 回覆
102 Like 1 Dislike
果個仲肯衰, 而家大灣區都一堆樓冇人住爛尾,
巴打有feel
殘敗破落感
可以做影城/古蹟旅遊區
新酆都下話?
富士康d員工有得涼冷氣關乜中共乜事?
都唔係成個廠區有冷氣
好多時係啲機同無塵室要
宿舍係無的
早十幾年前去過海南島
有啲高鐵站真係離市區好遠
起左之後用呀, 之後再加建貴好多架,你識條撚咩
唔起地方官邊有水掠?
20會唔會計少咗
就算200都合理啦
之前睇過段片
成個雄安真係好似 I Am Legend 個世界咁
拍片者行左勁耐, 人都無個

真係可以租比人拍 末日電影
其實呢個係咩理論
由X 城市去Y 城市, 用高速公路我A路唔得就行B路, 再唔得遠D仲有C路D路揀
用高鐵是但中間一忽斷咗就成條玩完
仲未計而家成日減班次甚至停運, 你鐵路一無人長期mon 住好多問題
到真係要運兵果陣行唔行到都成問題
其實點解成日話用鐵路黎運兵
炸一炸你路軌已經收皮
中國根本冇可能會同任何國家喺自己本土打陸戰
二戰又真係經常用鐵路運兵

又方便又快
改造成簡約公屋得唔得?
一卡車住幾户
人地大阪東京倫敦st pancras 個個都市中心方便入去, 係得大陸起到咁奇形怪狀 廣州南站去到番禺咁濟
唔洗咁遠
依家西九已經做咗孤兒仔
如果係咁就合理好多,擾外必須安內
覺得可以加多樣就係,進一步加強中央同地方嘅連繫,防止出現地方獨大 or 實力強於中央嘅情況
(利申下面鳩噏,純粹討論

而家中國「八縱八橫」嘅鐵路規劃,基本確保除咗西藏以外嘅省份,都可以有高鐵由北京到達任何地方,拉低每個地方嘅時間同空間距離。當年輕人去大城市嘅成本細咗,就更傾向去大城市度發展搵機會
(呢招可以話有好好學日本,自從大部分日本都道府縣都連通新幹線後,就已經令好多比較偏遠地方嘅人力資源流向東京都,好多地方都出現人荒)

呢一招好處就係可以將大部分資源優先放喺首都,集中人力物力建設大首都圈,例如法國嘅巴黎首都圈、日本嘅東京首都圈都係咁

壞處就係超級削弱地方間嘅實力同人力資源, 基本上除咗廣東、上海、江蘇呢啲富裕省份可以一爭之外,其他省份嘅流出人口都係越嚟越多,北上廣深成為全國嘅人口密集地,對於統治者言更加容易管理

比起改革開放前,因為山高皇帝遠同埋語言問題(中國人傳統對文化同宗族好睇重,好似返鄉下唔講鄉下話,就唔當你自己人咁),令到各省份都有自己嘅土皇帝,嚴重影響中央政府嘅施政同威信
而高鐵又可以進一步削弱呢種影響,唔同方言嘅人去到大城市落地生根,都要講返通行語,長此以往就會造成方言退化,令大家地域形態逐漸歸一,更方便管治
依家香港經濟收入多左幾多?
錢落袋!
香港咪一樣,大興土木,都係為咗自製機會,
紅磡站短鋼根,官員肛鐵互相庇佑落袋,最後係推啲分判仔去落鑊。
好似每年還債務利息都過2千億

仲未計維修,一年都唔知蝕到咩天文數字
日本咪又係好多鐵路
日本四國北海道中國地區D鐵路都蝕到hihi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞