「Apple又蠃」 華為新matepad pro 雙層Oled 大炒車,第一日就大量「抹布mon」 同 「綠mon」!

122 回覆
194 Like 4 Dislike
要多謝京東方先啱,唔係之前出貓俾蘋果捉到蘋果都會繼續用佢
原因咪我講既, 依家上網睇舊iphone 都係有市有價
咁多謝埋LG媽媽囉
看了上面幾張圖,應該是低灰階畫質的問題,這個在OLED裡面屬於是重災區了;

畫面整體偏綠就是低灰階調試的問題,調試不好的話,因為綠色器件發光效率高,所以會看起來整體偏綠;這種就要看重新做gamma或者demura能不能好一點,但是以我的經驗來看,這麼重的mura,要想調好難度很大;

這次問題的源頭,我估計可能是供應商的工藝出現了波動,以我對各大手機廠商的瞭解,OLED的低灰階顯示效果是重中之重,是會被反復拿來測試的重點,HW不太可能會在這上面出現去放水;那這樣的話,HW的IQC有很大的責任,這麼嚴重不良的屏是怎麼流入市場的,需要好好檢討下自己的檢測標準是否有問題;

最後我剛剛去查了下了這款屏幕,看起來是用了最新的雙層OLED技術,新技術直接在大屏Pad上應用,不得不說膽子很大;

用得華為就為咗報答國家,quality 係唔重要的
個效果好似影印機影嘢唔夠炭粉咁樣
2024仲會出現問題

任何呢種既畫面問題

應該都無可能更新解決
華為係用嚟serve好似樓主呢啲一見到「$4000有雙層OLED,仆街Apple竟然賣成皮」對眼就發哂光嘅人
我們中國真的太厲害了
lg 蝕錢 關我地Apple用家撚事咩

粗俗講句 LG只係我地Apple用戶 用完即棄既契弟
冇LG壓價,oled會貴好多
篇文 係咩網?
想睇多d
中國人又要站起來了
依個夠搞笑 有人發現左邊mon 係特別柒
同一個mon 同一條片 用左右兩邊mon去顯示都唔同…

左邊mon 顯示 睇個背景

上下反轉部機 同右mon顯示同一場景 睇個背景

屌 唔好生事
明明国貨榮耀 買到就係光榮
QC嘅嘢 根本不值一提
QC唔係驗品質,係驗買家智力
京東方嘅oled係咁 唔係第一日 但冇咁嚴重
前提係有qc
Samsung都係屎
又綠線 維修又呃錢
知乎matepad pro綠
Ipad pro靚好多
愛國企業唔需要QC
有中國qc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞