香港嘅階級分隔做得好好 同班 Band 3 仔講多都哂氣

31 回覆
73 Like 14 Dislike
聽過一個band3出身讀到中三嘅人講 做到長官嗰班人好叻仔 聽完得啖笑
香港唔係淨係行精英主義,更加fundamental 既係行資本主義。

資本主義本質就係邊個搵到方法用最少成本(包括人力、時間、金錢)做到最大value adding 既事,就會賺到premium,所以衍生出黎係鼓勵人搵新方法走捷徑,讀IB走後門係其中之一。

另外資本主義一向只係制度公平,但係資源從來唔平等,所以只要每個人有錢就走到後門,就係公平。至於點解人地有錢你冇錢(資源唔平等),就WFC.

資本主義係好仆街,不過其他主義實行起上黎仲on9,只係唔係鬥走精面,而係鬥懶做少啲但拎一樣既野。
舊制(3223)同新制初期就精英主義
而家阿豬阿狗都有U讀既時代…
雖然少數, 但都有D人出淤泥不染
有fd 就係brand 3出身,但佢讀到HKU BBA law
全民大學唔等於唔行精英主義
當個個都有大學
就會睇大學排名,gpa,master,phd
總之一定有方法分高下
佢講事實,記唔記得幾年前好多大學生同專業人士(醫生、律師、機司等等)都被凌駕係長官之下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞