香港嘅階級分隔做得好好 同班 Band 3 仔講多都哂氣

31 回覆
73 Like 14 Dislike
Band 3 仔靠惡生存,無邏輯,柒又唔自知

一早將 Band 1 Band 3 分開教育,再重點比資源 Band 1 學校,確保 Band 1 仔跟成績分派大學有優勢,再將啲社會資源分配比某啲職業,比 Band 1 仔有優先選擇權 確保資源流派到 Band 1 仔手上

Band 3 仔由細輸到大,又未見過世面,唔知咩叫叻人,剩係活係自己世界,講野剩係鬥惡鬥大聲 好彩從來都無資源比班 Band 3 仔,無權力做奴隸就夠,出少句聲當幫忙
Band 3 仔正垃圾
禾呢啲垃圾band 3
最後band 3仔做哂長官,咬返轉頭
連登95% 都係呢啲Band 3 仔
證明你嘅世界都仲停留緊係間 Band3 中學
香港不嬲行精英主義 連登仔成日都講架 內心根本就好buy
但去到某啲位又話人學歷歧視又話咩平等
收皮啦 遵從返自己內心 小學中學分banding 大學分一大 返工分職業
香港人根深蒂固就係有階級觀念 崇尚精英主義 係大部分低等 高不成低不就嘅人先日日ee哦哦乜乜77根本就係自己心理唔平衡
做普通人唔緊要 知道自己定位做返相對嘅野完全冇問題
但就唔好要拉人落嚟你level 都唔好妄想冇呢個資格就做高自己level嘅野
超哥華仁喎
band3垃圾
禾band3
好多搵到錢職業都一堆band 3去做
護士社工,警察等紀律部隊
女人冇呢樣限制, 就算差極都有兆尊執貨
咁band 1仔做白衫狗
你分呢階級佢哋咪變咗永世不得超生囉
超唔到咪大怨氣囉
大怨氣咪屌哂鬼囉
低層冇資源怨氣怒氣無處發洩就緊係得返大聲㗎啦

相反band 1仔大把出到嚟咪又係俾再上層當奴隸咁用咁歧視

做人奴隸+歧視更低層=成為你憎恨嘅人嘅一份子
定學吓包容吓mk仔都係一念之間嘅事

Be nice啦屌你
比卡超band 1架
波台手足
有料
正解
如果上一代搵錢都無優勢,點解要搵錢?
幾時可以ban 埋 band3 仔唔俾入大學
幾撚多band3 仔走後門
影衰8大
Ching 你訓左幾耐 香港無精英主義好耐喇
依家d醫生律師都係著T shirt 老牛
Kong u 都畀成班mk仔玩臭左好耐
有個朋友 高雷出身 而家教書 8萬一個月
你睇得好通透, 幫你改少少
[有錢可以走後門讀IB GCE輕鬆入醫學院,本地生細細個焗住俾一大筆錢人補習都跟唔得上既學習內容就搞到得有錢人讀到醫]

過來人利伸:
我都讀過band 5, (果時仲有band 5)
轉左幾次校入左band 3. 讀過三流大學, 最後入大hku.
完全睇得倒個情況係你講既咁.
大=左, 打錯字
大部分band3仔都過唔到學歷門檻,惟有係讀返一年書攞5科2去考長官,但佢哋好多都讀唔掂

佢哋寧願一世捱騾仔都唔想讀書,然後成日話冇學歷係咁㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞