澤連斯基發動庫爾斯克攻勢既目的

82 回覆
59 Like 6 Dislike
咁撚易就殺左入 去莫斯科喇
加上你估澤仔傻既咩
你估唔知普京條友有精神病
一個發難,
就算唔撚同你玩核彈
玩同歸於盡就奶得閪
烏東活棋來。你打入俄羅斯無乜用。
下 點會呀 你講既係典型情況 我就唔信班司令部咁on9明知會咁都行呢條路 佢地應該有特別原因先咁做
外人到呢刻都未知戰略目標 打呢個位有咩得著
但我就知ukr放曬靚裝去打 資源短缺都咁落本 應該有特別考慮掛?
我之前講既4個考慮 第2個已經係唔work

與哈爾科夫大反攻唔一樣 果陣係單純敗退
依家係"你打你既, 我打我既"

今日nyt出左一篇文
https://www.nytimes.com/2024/08/12/world/europe/russia-ukraine-incursion-war-east.html
Facing a Ukrainian Incursion, Putin Directs His Rage at the West

There is little sign so far, however, that the shock is driving Russia to redirect frontline forces from eastern Ukraine. Instead of pulling those brigades, Russia appeared to be redeploying lower-level units to the Kursk region, according to a briefing on Sunday by the Institute for the Study of War, a U.S.-based think tank.

The analysis described the Russian force as “hastily assembled” and “ill-prepared” for a coordinated response.

Ukrainian troops along the eastern front line said they were still feeling pressure from the Russians.
只講史達林格勒 係 唔全面
因為在史達林格勒同時

在北線 當時同時發生一場 非軍迷好少聽過既大戰役 熱澤夫戰役
雙方總兵力去到500萬, 係一場非常龐大既作戰
(莫德爾 vs 朱可夫)

熱澤夫戰役 1942年2月8日 – 1943年3月31日
史達林格勒戰役 1942年7月17日-1943年2月2日

呢2個戰役我話係有關係 係因為兩邊係互動
嚴重龐大影響蘇軍, 德軍兵力分配 (特別係裝甲師既分配)

莫德爾係一個有能力既將領係無可爭議
世人對佢既爭議係佢係T0定係T0.5
個爭議係佢 食資源 消耗大
啫係第時支共攻台,台灣要同時攻支先得
有趣既係
依家係整場俄烏戰爭
第一次出現錯位戰場

過去2年 如果係,費林分類法去講
俄烏基本都係SISD
俄打北頓,利西昌斯克 烏係度守
其他戰線唔旭

或者SIMD
烏攻打紮波羅熱,巴赫穆德
俄係全線防守
無研究純尻up, 可能真係連補給都唔屌, all in 莫斯科,
焗西方直接支援, or 收到俄仔內鬼既協議,到時一呼百應
相信美國歐盟情報支援一直冇少過, 硬件可能拖拉, 但比料冇限制, 今次應該係美國甚至北約搵到俄佬漏洞通知烏克蘭出手
中間隔住成個烏東
而家唔興玩佔領
調軍隊防守都有排煩
無防空有撚用咩
俄而家其實勁虛
烏軍係咪諗住閃電戰入莫斯科?如果唔係咁其實冇用架喎,一睇普京個死人樣唔會同你談判啦,佢仲開心添你肯同佢打扙
普京不如試下割地求和?
最好嘅防守就係進攻,只有千日做賊,哪有千日防賊,之前烏克蘭俾人屈機,軍援條件係唔俾烏克蘭打入俄羅斯,俄羅斯就可四方八面突擊,重兵守A就襲擊B,失敗又唔驚莫斯科有危險,最危嘅一次都係俄軍自己叛變,咁點守到

當烏克蘭乜柒都唔好理,咁就可以四方八面突襲翻俄羅斯,俄羅斯想攻A點,烏克蘭就可攻佢BCD
就係因為烏克蘭反攻,唔需要烏軍追住俄羅斯屁股嚟防守,你有你深入,我有我深入
烏軍係俄羅斯境內破壞補給已經幫到烏克蘭守軍

你講嘅提前點點點咁守,烏克蘭就做緊,依家俄羅斯都要分人,分物資去守

俄羅斯唔分人分兵去守,烏克蘭可以係俄羅斯境內搞破壞
但鬥人多冇意思,俄軍人數點都多過烏克蘭,鬥快先有得玩
所以唔係鬥多人,俄軍要守嘅地方都多過烏克蘭極多,俄羅斯集結同補給唔會俾烏克蘭易,依家可以打鳩翻俄羅斯,衰啲嘅學俄羅斯咁鳩埋地雷

令俄羅斯境內同烏克蘭邊境製造數一大片無人地帶
到現時為止, 俄軍派去庫爾斯克增援, 無一支係從前線部隊裡面抽調出黎
事實上, 紅軍城方向, 紐約, 捷爾任斯克, 甚至係好耐都無郁過既庫皮揚斯克
俄軍都有成果

我明白好多人睇一到烏軍呢次成功既戰術, 突襲庫爾斯克會好hi
但無論從戰略, 還是從戰術上分析
結論都係將珍貴既兵力用錯地方, 幾乎等同放棄現時最重要既戰略據點
去換庫爾斯克既成功, 而呢個成功, 只係有宣傳上既作用
就係要搞俄羅斯境內,令到俄軍係烏克蘭補給困難已經極有戰略意義

正如你所講,俄羅斯人多,烏克蘭更加唔可以同俄羅斯鬥人多,分散不斷周圍襲擊俄羅斯境內所有可能用係補給嘅地方

即係烏克蘭玩游擊,俄羅斯變防守
係大廚on9姐
入莫斯科勤王, 去到一半就自己走, 真係自殺黎

大廚要衝去莫斯科肯定做到
佢手下班人仲勁過俄軍
燒下你後欄唔好?
唔係咩北約搵到漏洞
呢個漏洞一直都係度
係雙方有默契唔會搞
俄羅斯認為烏克蘭唔會進攻

依家澤連斯基已經沒有辦法
今年前線輸唔停
國內,國外議和聲音不停
寧願要得罪歐洲國家,去破壞協議
有無發現大反攻後 歐洲國家基本無出過聲

點解俄羅斯認為烏克蘭唔會進攻
係蘇賈有一個天然氣站

係歐俄天然氣貿易重要中間站

好多人唔知俄烏戰爭打左2年
俄羅斯仲係比緊錢烏克蘭 一年大約20億美元
因為有天然氣管道協議
原本係去到2024年尾到期
但市場仍然認為會去續

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD%E4%B8%8D%E5%86%8D%E7%BA%8C%E7%B4%84-%E4%B8%8D%E6%9C%83%E5%85%81%E8%A8%B1%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E5%A4%A9%E7%84%B6%E6%B0%A3%E7%B9%BC%E7%BA%8C%E8%BC%B8%E5%BE%80%E6%AD%90%E6%B4%B2-030019368.html
烏克蘭不再續約!不會允許俄羅斯天然氣繼續輸往歐洲 - 鉅亨網

歐盟和烏克蘭此前曾表示,不會重新協商現有合約,但一些市場參與者對透過商業交易協議輸往歐盟的可能性持樂觀態度。

今年以來,2025 年第 1 季的天然氣期貨價格下跌約 15%,顯示投資人認為,在協議到期後,將有一種機制允許俄羅斯天然氣繼續輸往歐洲。

歐洲天然氣大漲近5% 烏軍傳占領俄羅斯天然氣中轉站
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%A4%A9%E7%84%B6%E6%B0%A3%E5%A4%A7%E6%BC%B2%E8%BF%915-%E7%83%8F%E8%BB%8D%E5%82%B3%E5%8D%A0%E9%A0%98%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E5%A4%A9%E7%84%B6%E6%B0%A3%E4%B8%AD%E8%BD%89%E7%AB%99-015221602.html
佢當然唔走
當日就玩完

去到圖拉 得一個旅唔到既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞