澤連斯基發動庫爾斯克攻勢既目的

82 回覆
59 Like 6 Dislike
家陣唔同

以前是侵略烏克蘭, 所以俄羅斯人普遍反對

現在是烏克蘭侵略俄羅斯本土, 俄羅斯人要保家衛國
係連登仔比信心佢,佢聽到先咁做的!
義務兵服役少過一年,無咩戰鬥力
而且俄軍最大問題係唔夠(先進)裝備

義務兵+過期軍備=血肉長城
爛地還爛地,普京敢唔敢唔要果d俄國領土同烏克蘭傾就地停火?
停戰前互拎地, 起碼唔係剩係烏割地
因為10月後 侵贏就肯定冇得再打
賀贏 世界大亂 又未必兼顧到烏咁多
攻入莫斯科,成為超越拿破崙同埋希特拉嘅男人
無撚錯,依家就地停火普京應該等於政治自殺
就咁睇普京都唔算好獨裁喎
獨裁與否同怕唔怕內哄/政變無直接關係
其實冇入過莫斯科
行到半路已經話唔玩
依家澤仔有 F16
直接飛幾架入去莫斯科玩下先啦
咁反攻莫斯科未?
呢家緊急增援個班鵝軍主要都係邊防同義務役
無裝備炮灰黎,人力就仲有
不過裝備就真係無
鵝軍啲上緊前線嘅片
都見到主要都係UAZ麵包車同Kamaz黎做機動
人地烏克蘭裝備北約化
鵝畜就打到自己胡塞化
但係鵝軍已經抽緊烏東戰線部隊上去增援
只係唔係一時三刻就趕到去
不過烏東個班鵝軍都係裝備好少少嘅炮灰黎
唔見得有咩老兵
但有無發現一樣野,澤連斯基見完Trump之後上曬電,無耐就打撚左入去
話唔定呢單嘢係trump暗示佢做
個個尻up 叫烏克蘭投降,宜家打到入莫斯科睇點樣
澄清下
駐紮俄羅斯國內既義務役唔係炮灰
而係有錢有權人家既寶貝仔
冇乜訓練上級管唔到經常出去玩
人地兵役當暑假

普通人家用幾十萬港紙打點都只係可以響後方唔使上前線但一樣會去烏
以為係朱sir留言
咁反攻莫斯科未?
仲有露埋俄羅斯嘅最後一張底牌
點解你覺得你諗到烏軍會唔知

你以為自己打緊電腦(簡單)????
唔係覺得, 諗唔諗到
而係戰局發展就係咁

烏軍部隊已經逐漸失去動能, 開始被俄軍增援壓縮活動空間
烏軍剩落黎, 就只有1. 收攏兵力, 進行固守 2. 增加兵力支援, 突破俄軍防禦
兩條路都唔揀, 就會變成3. 被俄軍切割戰場, 逐一收割

烏軍當地戰場現時唯一優勢係機動力, 但當運兵載具一一被點名既時候
靠兩隻腳既烏軍, 好難深入敵陣情況下生存.
Battle of the Bulge
唔係話唔信你, 我自己都無咩去睇戰況,都唔係軍事迷,但簡單講唔好講科技。

古代打仗,都會有沙盤推演100幾十次, 你點睇你呢家講既情況,人地已經演習左100次。
推演同實際係兩回事
庫爾斯克呢度的確係好draw attention
但對大局係無乜影響, 至少達唔到逼前線俄軍回撤
真正影響局勢既, 係紅軍城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞