見到英國暴亂單嘢, 法國為政見移民好撚戇鳩

33 回覆
18 Like 55 Dislike
吉sir又話睇恆指落四位數
即係大陸同香港經濟都係睇衰啦
咁嘅大環境留係度都仲搵到食?
暴亂又點
呀叔67暴動都咁過驚呢啲
Who cares 恆指?執柒咗佢都冇影響。
施永青講咩大灣區戰略
本來係無問題, 就連俄羅斯 歐美堆所謂制裁都係搞唔死
如果中國仲係年年8-10%增速年代, 香港係會被拉得起
(假設中國龐大中產持續擴大, 樓價不斷升, 有錢去香港接香港樓, 地產當然無問題, 之前曾經有樓趺方便換血既言論. 問題係中國樓市泡沫後, 佢地個樓市都趺唔停, 香港樓係趺, 但強國樓趺更多, 香港樓變得更貴, 來香港接貨既強國中產遠比預期小, 最後香港樓市陷入冰河時期, 無人投地)
最大問題係中國自己都慢慢走向低增長, 佢點拉你地.........

人口老化, 消費降級, 地產不景, 負債問題
反映在香港最好例子就係特種兵旅遊

唔好話指賴佢地幫香港
依家地方政府 (如深圳) 要主動同香港爭食
推出1:1港紙消費, 山姆推香港優惠
搞到北區堆鋪全部食哂屎
香港係金融城市 股市先重要

但對一個大國來講
股市唔係咩一定要考慮既野
日經升到4萬點, 崖田政府因為民望<20% (佢講出來就咩貪污, 政治獻金, 問題係日本年年都政治獻金, 因為政治獻金, 民望根本唔會咁低)

上證指數08年去到6000點, 之後就已經趺唔停
但即使非常看淡中國,
仍然會認為起碼10年前
強國經濟仍然有實質增長
睇睇強國宏觀槓桿率?
同意。 唔啱聽又反駁隊
同一個本身有雙重國藉既人 討論英國加拿大呢兩個 成本低/簡單方便既移民簽證有幾衰

等如你見到間公司就黎執笠 個老闆本身大把錢 同你講外邊風大雨大 你出去搵過份工好危險 乖乖地繼續做 只會每年減你5-10%人工不等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞