讀毅進有冇辦法入到U?

80 回覆
5 Like 15 Dislike
多謝ching嘅建議
過來人 就大學畢業
讀得黎都過左年紀,但讀都啱,因為一街都係大學生

做黑警都可以入U 不過係攻入嗰隻
胃仙U
辛苦曬加油
就係通街都u grad怕自己冇張cert好難競爭
另外就係本身由細到大都有個夢想
拎幾科u都想入u
放心,樓主揀嗰d科讀完degree都係乞食萬幾蚊
認真,唔係講笑
如果警務處收你,入學堂訓練27週,passing out 就自動取得副學士程度

可以咁講,八大收asso 都要睇DSE成績再加GPA,攞咩Grade。
有 我啊哥毅進>asso>科大it 大3入學
佢好畀心機先做到 樓主你都要加油
樓主你好🙏🏻我係由毅進一路成功入翻八大,嚟緊仲準備讀master嘅例子,有咩需要或者疑問你即管dm我,我好樂意幫你解答你🙌🏻🙌🏻🫂🫂🫂
朝9晚12 基本
高峰 朝8晩3 連續三四日
大多數情況下,好人好姐,智力正常,比多小小力水又邊會攪到要讀毅進呢D垃圾 course

你諗下自己係咪讀到書既人先,今時今日單純入U算幾易,但唔好諗住讀左U就搵到份好工
好似有樣嘢 high dip? search
底差一律建議由技術院校慢慢操數操返上去
大把數學初哥陪你操又易上手
政政/IR需要既mind set 同 language skills 係你跟住落黎個環境可能冇咁易培養到
然後俾你上到去又爛GRADE搵唔到食
呢啲濕尻知識自己有閒情上網睇PAPER睇書
反正學店都係丟一堆野俾你自己睇自己寫
唔係學店既就丟幾十堆野俾你自己睇自己寫

條路連埋U畢業都係6-8年

DSE有風險,撻Q等於冇進展
我都有病
25dse
有冇心態可以分享吓?
Retake DSE -> Asso -> U
咁樣會唔會比較慳時間?
識個大學同學毅進 > asso > UST
佢一路都係班中最top, 睇你搵唔搵到自己強項最大化佢啫
佢唯一缺點係英文差,要時間去浸
依家大學易入左好多 唔洗太擔心
係用時耐d
駁番入asso/HD GPA過3都入到3大普通科
有錢就讀ASSO或者HD。夠21歲可以直入HKMU 遙距學位。有心唔怕遲,其實依家咁多位好易入U。
我都係31歲2018自開始讀OU,2022年HKMU畢業之後拎政府Sponsorship 去HKU 讀Master,今年都讀完畢業無書讀啦。
你好 sell咩課程?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞