讀毅進有冇辦法入到U?

80 回覆
5 Like 15 Dislike
小妹高中嗰陣因為病影響所以高中三年都冇好好上堂導致dse冇考好但其實由細一直好想讀好書入U實現夢想
check左網上面啲課程介紹好多都係話讀完毅進可以考asso high dip或者接自資大學學位,但我目標係fd/政政/ir呢類,好似唔見有support呢類課程
想問毅進出黎有冇辦法可以讀啲咩駁上一般大學課程,好後悔dse冇考好,好自責
可以,不過條路好長

自修DSE應該仲簡單
讀咩大學吖, 去當差好過, 香港只有國安先長做長有
Asso揀返相關嘅program嚟讀,但係U就可能得返啲相關嘅自資學位,OU即係今日嘅都大好似有政政嗰啲,不過唔知而家重有冇
我都想retake但我嗰三年真係我冇信心retake
當年dse淨係attend左三科
唔介意條路長,最驚到最後一場空
係咪真係傳統八大唔洗諗
放心 我都好似你咁28歲先讀大學 條路係長 有心唔怕遲

Btw 今年31 ,dse 全0
可唔可以請問師兄條路係點行?
有但不建議 條路長好多 用嘅錢又多
我知道,不過想了解多啲,多啲選擇都好
無論你咩原因高中3年都無好好上堂, 咁就乖乖地努力讀返3年高中。 正生啲年青人吸毒後都努力讀返書考DSE。 後生唔捱, 大個做文員做待應, 搵萬零蚊個月慢慢捱。
其實都有諗過retake 高中⋯⋯但就係唔知應該點入手唉
讀完毅進都一樣可能一場空,成績差都係一世都上唔番Asso

大約一班30人得5個人上得番Asso
毅進》dip 》high dip 》ployU

唔好諗住好簡單 用既時間係好長,好似上邊巴打咁講 你考過dse 仲快
呢啲我明白嘅,dse出黎都唔係個個有書讀
主要想知道嘅path係點、有冇機會,多方衡量咁
唔識問中學老師?
細路仔得個十零歲
驚條路長
長得去邊
唔好用讀U做target
學好一門手藝搵到錢仲好
大學非專科真係搵唔到錢 仲搵得少過i大既IT/n展/surveying
除非你個人係外向talkative
唔會覺得好簡單,畢竟自作孽預左辛苦架啦
只係想參考下個過程會係點樣姐 多謝曬ching
其實睇番依家DSE個入大學比率,你自修一年入U機會率大過毅進好多
冇曬contact
工程是個好東西 無腦都識讀
咁上面個師兄同我講條路好長嘛
做差佬算啦
可能遲d警察學院升格呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞