真心建議大家開番個離岸戶口

262 回覆
338 Like 29 Dislike
IB呢?算唔算離岸
渣兜係香港有first priority戶口
如果想係香港開新加坡離岸戶口
有咩要注意?
要夠錢!
ibhk唔算
呢刻仲留港嘅人都係自願俾佢共架啦
至少4年前就應該做。
唔係離岸,即係啲美金仲喺香港銀行體系。

假設港匯脫勾,銀行因為任何原因俾唔返美金你,都只可以用當時唔知點定出嚟嘅匯率俾返港紙你。
其實轉雖然免費,但如果你用 HSBC HK 港元買外幣再轉走,個匯價已經計咗你。冇咁大隻蛤乸。
IB會唔會咁?
ibkr hk唔算
ibkr llc算
點解重要開ibkr hk?
1. 股票債券外匯期貨期權對沖基金加密幣 你噏得出嘅嘢都有
2. 借到最多margin買股票
3. 交易成本低
4. 每月有一次免費cash out 邊種貨幣都可
唔該巴打
如果有咩事唔想共產
開IBKR HK係咪會中伏?
夾埋其他離岸戶口用一定唔伏嘅
終極目標都只係離岸嘅話都幫到唔少
Ibkr llc 我冇外國護照同居留權 又冇外國地址
暫時冇辦法開
開住ibkr hk + Firstrade 都係權宜之計
明白 如果係咁不如開CS算...
開離岸戶口目的係保護財產,但問題係極端情況下例如走難,都可以在外國用到筆錢先得架,呢個角度睇的話純粹開離岸證券戶口係唔足夠,除非佢提供埋debit card可以隨時提款,否則的話你齋得個證券戶口點樣用d錢買野食搵地方住 (假設香港戶口同信用卡已經唔用得)? 就算佢開張cheque俾你你都無戶口入。所以可以的話搭配一個銀行離岸戶口比較好
請問大家開咗邊間銀行嘅離岸戶口?

暫時開咗星展星加坡,齋做美金定期,正正常常冇話好唔好,但係想開多一兩間分散風險
順帶一提 純走美金 一個citibank hk一個firstrade/CS已經可零成本
因為citibank hk wire transfer USD冇手續費
你都幾撚on9
多多要求又要唔想俾錢
就算本地銀行 你要過幾百萬都唔係間間同你即日做啦
你多錢到日日過幾球既 亦唔洗等間銀行幫你搞 銀行自己會搵人serve你
你可以親身去到外國既可以去個長旅行 (幾個月果種) 揀D唔一定要居民先開到戶既國家/銀行
支持
有無人擔心一個問題係 雖然開左離岸戶口,但其實香港人=中國人, 如果美國同中國開戰, 美國佬凍結哂所有中國離岸資產,咁我地d離岸戶口咪67.....

小弟而家都9成身家放在ibllc,但都有擔心呢個問題
我屌你老母你發雞盲? 我邊撚到講0fee 而且要"日日過幾球"?
on撚99衝出黎柒, 聲大大又冇貨賣
b2b oversea一早大把公司做到即日啦, 重係到講銀行, 洗唔洗我幫你google埋呀傻西?? 見你班傻西推人開又冇貨賣, 原來冇料到
縮返入你老母個臭西到啦柒頭
有冇人解答到點樣平衡呢個風險
用BNO身份開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞