真心建議大家開番個離岸戶口

262 回覆
338 Like 29 Dislike
我自己係用葡國護照開, 但稅務ID+地址 係用澳門身份證.
唔知佢會唔會當我係葡國人定點, 感覺佢應該都係當我中國人,到時打仗照樣凍結你離岸資產
離岸唔一定美國!新加坡台灣都有架
全世界都有, 但開得離岸戶口主要都係投資. 咁你投資主要都係美股美債, 你唔放美國證券商, 咁仲可以點, 教教路
參考俄佬 case ,凍都係普京親信俄國寡頭。

另外,除非你犯戰爭人類罪(如係南深圳做有牌爛仔),否則有小會攪平民。
聽你咁講都安心好多, 如果唔係真係頭都痛, 放邊都唔安全咁
係,兩邊都要keep
citibank sg 可以自己網上開

https://www.ipb.citibank.com.sg/zh/
OCBC SG 最易開,好多大陸人開
2019 年已做緊既野,只係將錢移出入,有咩問題?

驚既又鬧你既都 on9,夠擔咪封關封資本囉
比我唔忍,納消費稅
Ibkr llc住香港渣B 護照無外國地址可唔可以開?
點解你會開到ibllc?
澳門人開IB 全部都係IBLLC架啦, 香港先係IBHK
之前開錯左IBHK,點樣可以用B護照直接轉番去IBLLC a/c,請問手續點做?
如果稅務居民身份只係香港 ib係冇可能開到其他地方 同地址冇關
要有其他地方既稅務居民身份 ibhk偏偏應該係全球最低保障既分公司
玩盡d番中国住一排 都可以開ibllc 知乎有教點玩 不過會唔會俾人屈交中国稅就好難講...
印象中外國地址係必須
肯定先跟護照先既
Ib明知你有身份證無得走,因為佢有ibhk要跟番香港既sfo
Ib係大陸應該無正式註冊牌照,當大陸人偷雞係海外開戶口,佢哋用邊間ib公司都無所謂
咁如果移民,手足都係點樣做IB hk IBLLC transfer account?

可以直接update個a/c就得,乜都唔使做?定係要將依家a/c裡面既股轉番現金,至可以transfer去新個a/c度
想問下開OCBC新加坡點轉錢入去最方便
會唔會開埋OCBC香港
OCBC港新之間轉錢會唔會平D?
想香港嘅美元轉去都係美元
全副身家得3萬
點開
First Trade, CS依家擺美金落去分別有幾多息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞