[law友入]有無University Of Law 同學?

44 回覆
1 Like 28 Dislike
香港八大graduate,考慮報讀University of law嘅MA Law/ PGDL

1. 請問ULaw入返香港PCLL嘅機會大唔大? 上網搵咗好耐都搵唔到cutoff,請問有無過來人分享經驗?

2. 非law底學生full time讀一年會唔會好難?啲教科書有冇用?

3. 入到去有冇咩伏位要留意?

唔該咁多位
野雞大學
push
唔好嘥時間讀呢啲野雞大學喇
讀完pcll 都行中國法啦
跟奧運冠軍條path
想完夢 同時都想入到pcll做律師
想問first degree三大商科想轉行法律嘅諗唔諗得過?
唔該師兄
無錢讀JD亦都無咁嘅人脈
黎緊pcll未有TC好灰
LLM 點入PCLL
JD 啦
師兄係local LLB定係海外
入到pcll已經勁過好多人 加油加油
而家讀緊ULaw 個LLM SQE。

1. 非Law底 full time 1年唔容易,啲教科書對你學嘢有幫助

2. 冇乜伏位,係要記得上堂之前要備好科先上
多謝師兄
請問師兄係喺英國/香港/online讀呢個course?
完夢係指?
你有冇接觸過law 先
悶到咩咁
而且個市差到傻啊
我係喺英國讀
CPE la
諗住讀U Law Graduate Diploma in Law
啲科目都係pcll prerequisite eg Land Criminal Trust
不過要考conversion
都有考慮cpe
不過hkuspace淨係可以parttime讀兩年
如果要exempt conversion仲要讀埋third year LLB
感覺好似一年full year GDL 比較快

請問師兄CPE考試係咪比較簡單啲同workload比較輕?
非local LLB JD 畢業
你好難搵到生意,因為本身network 已經弱
呢個背景入local firm人工又唔吸引

另外你指既商科係咩科?
CPA+PCLL都未必有用

另外,你自己諗下local用4年讀,你用1,2年就完成,呢個世界係咪真係有啲咁便宜既野
想做法官屌人
點解你邊到都搵到我
你諗多咗

我只係咁啱經過
多謝師兄

我undergrad讀qfin、accounting
有接觸過company law同contract law
喺internship見識過啲inhouse legal嘢
但都算唔上有咩人脈

本身對商業法律都有興趣
當年入唔到BLaw諗住圓夢

但都明呢的postgraduate diploma點會比得上law degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞