美國法院判 Google 非法壟斷 外媒:或面臨解散危機

112 回覆
79 Like 13 Dislike
Google 在 2020 年被美國司法部指掌控著 90% 網上搜尋服務市場,如今正式被裁決壟斷市場,非法打壓其競爭對手。目前尚未知 Google 以及其母分司 Alphabet 將面臨怎樣的處罰,但 Alphabet 明確地表示將會提出上訴。

美國正試圖加強搜尋服務的競爭力,而 Google 的主導地位被認為對其他競爭對手的存在構成威脅。政府正要求 Google 實施「結構性救濟」,即 Google 有機會面臨解散。美國哥倫比亞特區聯邦地區法院法官 Amit Mehta 在裁決中表示,Google 已經支付了數十億美元,以確保它是不同智能手機和瀏覽器的預設搜尋引擎,他認為 Google 作為壟斷者一直在採取行動來維持其壟斷地位。他又指新加入市場的競爭對手即使具備同樣的技術條件,還需要額外幾十億的資本才能夠與 Google 競爭。美國司法部長 Merrick Garland 形容裁決為美國人民歷史性的勝利,並表示沒有一間企業可以凌駕在法律之上。

Google 代表律師 John Schmidtlein 提出 Google 之所以有大量用戶使用,單純是因為他們被 Google 強大的搜尋引擎所吸引。Alphabet 就判決發出聲明指正計劃提出上訴,並指有關裁決承認了 Google 就是最好的搜尋引擎。

https://unwire.hk/2024/08/06/google-illegal-monopoly/hottopic/spotlight/
搞完nvda跟住aapl自爆 跟手搞埋goog
逐隻逐隻死
Deep state 出招
咁bing yahoo果d係廢
咁撚似中共搞鳩馬雲果期
BING 點止廢
只要市課金落廣告,詐騙都可以排第一
佢個AI 話用到CHATGPT 4
但係因為連埋佢個BING
搞到變左弱智
用POE CHATGPT 3.5仲好用過佢個垃圾AI
其他廢到pk
處罰佢

即係處罰用家

不如叫Google 回饋用家仲好
佢俾錢強制iPhone 用Google 已經可以迫佢唔準咁做
但咁做係好事黎
下下都要自己轉返去google 係好撚煩既事
SEO
Cloud and AI
手機
YouTube

全部分開

基本上除咗SEO,其他執得
養套殺美國都好叻架下一個應該會係NVDA
佢一定禁止Google 咁做
好好奇呢個世界嘅掌權者諗緊咩
經濟唔好大家都見到,但偏偏要火上加油
Google真係執咗對美國都唔會有咩好處
正常人都係交sitemap比google search engine
Bing yahoo搞都唔想搞
跟著google search就不斷強大
問題係佢真係有課金比Apple
呢點搞到完全走唔甩
咁係apple對用戶唔友好既問題, 依家應該係話要轉都應該apple自己轉, 唔係google俾錢叫apple轉
Apple無左筆錢,但有幾user會唔用Google?
到時default 係bing yahoo
就搞到一大堆廢人用慣廢野好難溝通
明明google 一搵就係
韭菜係養到高先割
呢啲先係聰明嘅做法
某国就割韭菜韭埋條根
然後就話, 我唔割住啦
只要市課金落廣告,詐騙都可以排第一
google唔係咁上下咩
經濟唔好有咩所謂自己依然人上人
google出左無耐已經勁過晒其他search engine
我諗全歐洲跟進要管埋所有 social media 先好講

即係 google 旗下既 youtube 咪撚亂鳩 ban 人,同 facebook 朱西伯格一樣,立法亂 ban 可以向政府投訴,有齊證據每單即罰,保證大把人比資料政府心手割鳩呢啲仆街 social media 一筆令佢地驚都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞