有冇人甲亢 飲過碘水治療

31 回覆
1 Like 2 Dislike
冇斷過啊不過呢半年對綠色藥好似藥物敏感,所以暫時轉咗第二隻藥(PTU)下個月再覆診睇吓會唔會有效啲,多謝你啊一齊加油!
醫生話如果驚嘅話 飲完可以比啲類固醇我 手術就唔太建議 但其實講到尾都係睇彩數
手術同碘水都要食一世補充藥,類固醇咪又係毒,治標不治本。阮小儀都做咗全切,而家咪又係乜事都冇
全切唔洗煩
肥咗啲咁 不過做番運動就ok
以前甲高都唔敢做運動 不過體重一直都冇升過 飲咗碘水之後會發覺自己開始重返

其實唔係 甲高嘅話其實你身體機能消耗得好快 我嗰陣勁快肚餓 食完嘢三個鐘頭無耐就嗌肚餓 簡單嚟講其實係新陳代謝會快好多

冇㗎 過來人話比你知 要醫甲高純粹靠食藥真係唔得 首先一定要早睡早起 心情要保持平靜 唔可以燥底 要戒曬任何有碘嘅食物 煙酒更加係啦 海產又唔可以食多 好多限制

如果你有信心做到以上嘅嘢 並且keep到一至兩年 咁就會有好大機會好返 但都要睇下會唔會返發

咁我呢啲就係花幾年時間但係都搞佢唔掂 就冇得揀一定要飲

而家食補充劑其實都係一日食半粒 對自己個生活其實冇太大影響 當然最煩嗰樣嘢要keep住去抽血同覆診 你都知公立醫院啲效率㗎喇
除此之外都冇乜問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞