有冇人甲亢 飲過碘水治療

31 回覆
1 Like 2 Dislike
13 14歲嗰年發現咗有甲亢 到依家24歲
差唔多食咗十年 食緊一款綠色嘅藥
中間有停過3次藥 但3次都唔成功斷尾 復發咗3次

一直睇開政府醫生
佢哋話我就算下次再停藥 應該成世都會復發
所以唔太會比我停藥 但綠色嗰粒藥長期食會對身體有害 肝功能等等
每次覆診都叫我飲碘水

但我就好驚
因為上網搵其他患者分享飲碘水經歷
有啲人體重會暴升 肥咗好多(我甲亢新陳代謝快 所以食極唔肥)
甩頭髮 眼突(我原本已經有少少眼突但唔嚴重 驚飲完會再更加突 突到金魚咁)
皮膚乾、變差
精神狀態、記憶力差咗好多 轉數慢
同埋想知道飲完碘水係咪仲生到Bb 係咪要再等一年?

下次覆診就要答佢飲唔飲
所以想問下有冇人同我一樣有甲亢 但係選擇咗飲碘水
想聽下你地有冇我所講嘅後遺症或者可以分享多啲
你一日要食幾多粒綠色藥丸?
依家隔日食一粒
會唔會遺傳?
我老婆飲完 都兩年 乜事都冇
我媽有 佢飲咗碘水 依家變甲減 食一世補充裝
想問下係咪飲咗一次就好返 冇變到過低而要食藥

19年甲高 一路食藥

但一減藥就反彈

搞咗幾年

終於上年年尾飲咗碘水

我算反應幾好嗰類

飲完即刻肥咗同埋心跳慢咗好多 手震腳震都冇埋

後尾指數非常低添

早排食緊補充劑

每日食一粒

上個星期覆診又話我反彈

減藥要食半粒補充劑

心諗真係畀佢玩撚死 DLLM
一次 touch wood 暫時都係冇事
你飲左一定會變低 終生都要食supplement
但我地都覺得 點都好過甲亢要介口 又情緒化 又面腫
即刻肥咗好多?係咪同平時食量差唔多都變成咁
依家食補充劑你覺得飲咗係咪好過冇飲
都係嘅
係咪指甲亢?我會手震 心跳加速 新陳代謝快 情緒起伏大
同你一樣13歲發現食到而家差唔多十年不過我就冇斷過藥,一直食綠色藥(2-9粒每日都食過)都好唔到 。最近醫生都suggest食碘但係又話而家水平太高,要加藥控制得穩定啲先可以食不過我呀媽/呀婆都有食過碘,之後都係食補充劑冇反彈過 希望我哋都可以早日康復!甲亢真係好困擾生活
你冇斷過藥?咁應該好辛苦 同埋啲藥會令到自己身體唔好 希望你都可以快啲冇事 健健康康
我之前一日六粒
咁多??咁你依家情況點樣了
點發現有病?
醫生話正常返水平
停左藥 但都仲係心跳好快下同郁啲就塊面紅曬
睇中醫好過
嗰陣突然暴瘦得好誇張 成個人瘦到好似骷髏骨咁 完全冇力周圍行同埋好冇精神 個人不斷想嘔 我仲記得嗰陣係房去廁所嘅力都冇 明明得嗰幾步路 跟住我屋企人就帶咗我去睇醫生 之後就轉介咗去公立醫院跟進
飲啦 我都飲咗 咩事都無 係日日要食一粒補鉀藥
正常返就好 不過要小心睇下會唔會復發 希望你之後都會冇事
你有眼凸,其實係咪唔適合飲碘水?反而手術一了百了。手術全切就唔會反彈,眼凸機會又會低啲
係咪冇肥到 身體內外都同之前差唔多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞