[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (22)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
試過喺加路連山道(近大球場嗰段),有人拎啲內部免費飛向途人兜售,平過正價飛
買啲傑志蟹貨精品(note book / file 之類)
件紀念Nike tee都可以接受
唔可以
仲有冇polo shirt賣
【獨媒報導】傑志今晚與西甲球會馬德里體育會進行表演賽,但對方主力、法國國腳基沙文缺席。對於外界關注重演「美斯事件」,傑志體育會會長伍健認為非常之不同,形容馬體會陣容粒粒皆星,已滿足合約條款,認為如果太聚焦在個別球員是否來港:「咁足球呢啲盛事好難搞,足球係成隊波㗎嘛!我同基沙文係無合約,我同馬德里體育會有合約,馬德里亦都盡量保證能夠俾到好靚仔嘅陣容出嚟。」

在日前的賽前記者會上,伍健指在今年2月提出邀請馬德里體育會訪港,對方答應包括基沙文在內的10名具名氣球員必須來港。不過,基沙文最終因身體狀況不宜作賽未有來港,馬體會在上周五向傑志提交醫療報告證明,並將送出三件球員親筆簽名球衣予球迷抽獎。

伍健:馬體會畀咗兩個好勁嘅球員過嚟 重申對方好有誠意

伍健今早在港台節目《千禧年代》解釋,雖然基沙文、迪保羅未能訪港:「佢係畀咗兩個好勁嘅球員過嚟,一個就係祖奧菲歷斯啦,大家都知道佢個轉會費係高過基沙文嘅,佢嘅1.26億歐元轉會費,歷史上第四個最高。另外仲有個索洛夫,佢係上年西甲第二名嘅射手。我哋最主要就係,佢哋嗰隊波過嚟同我哋打波呀嘛。」

阿根廷球王美斯今年2月率領美職球隊邁阿密國際訪港,但他最終上場,事件引起軒然大波,主辦單位更要向持票的球迷退款一半。伍健亦指當時有負面足球圈情緒:「我哋希望搞返一場波,令到香港嘅球迷有一個滿足感,有一場好好嘅比賽。」他表示,馬體會「都係好有誠意嘅」:「係有兩個球員唔ready,佢就無擺喺度,佢成隊主力放晒喺度。」他認為,今次與「美斯事件」非常之不同:「我哋從來無去market一個球員,我哋唔係charge四千幾、五千蚊張飛,我哋希望與眾同樂。」

強調基沙文只是其中一名球員 伍健:我唔係買佢呀嘛

對於早前宣傳海報印有基沙文的樣子,但最後就未有來港。伍健再三強調,對方只是馬德里體育會的其中一名球員:「我唔係買佢呀嘛!如果嗰個球員喺個海報出現咗之後,佢係唔可以傷傷害性、唔可以轉會嘅,任何原因唔嚟都唔得嘅,都係『貨不對辦』,咁我哋以後搞波就剩係得字喺度,無圖!」

另外,今場賽事獲大型體育活動事務委員會頒授「M」品牌。伍健指在獲得盛事基金資助後:「個門票係好平,大家都afford 到。全場票價係420蚊,其中40蚊係比港超聯賽會嘅青年發展基金。」他認為,420元便能觀賞到13名國腳級球員是物有所值:「我啲朋友話好抵喎。」

伍健最後提到,馬體會亦捐出15萬美元(約111萬港元)予「港超聯賽會青年發展基金」,支持香港足球青訓工作,款項用作發展U22聯賽,形容「佢有啲好嘢」、「留返啲嘢俾香港青訓未來」。

https://www.inmediahk.net/node/體育/伍健:基沙文缺席與「美斯事件」非常不同-指馬體會陣容已粒粒皆星?fbclid=IwY2xjawEf6dhleHRuA2FlbQIxMAABHeUwRxwIbTURsmnkvHYIe087QO8lNaMV6-KWLJcaqRwsJSB2PAY7Tf3jFA_aem_t2rNCHKk5icWNiOWvKIaUw
Thx!! 買咗了,現場廂房層仲有位
想問下買飛可唔可以要求去邊一區?
自從美斯之後啲人已經癲咗
邊有嘢100%
今朝聽電台講馬體會無吸引力,唔搞好過搞,話要揾就搵皇馬,如果人地今年唔得,就book地兩年後,離地到呢
【中銀人壽盃 - 傑志 對 馬德里體育會】
港超聯球隊傑志將會在今日晚上8時,與坐擁多名國腳級球員的西甲球隊馬德里體育會在香港大球場合演季前熱身賽!

西甲即將在8月16日揭幕,本場賽事對馬德里體育會而言是一場重要的熱身賽,每位球員定必全力以赴表現自己,爭取教練的信任,從而達到練兵的效果,備戰新一季的聯賽,讓我們期待一場精彩絕倫的比賽!賽事同時為傑志隊長黃洋的告別戰,歡迎球迷入場支持心儀的球隊和球員!

門票現正於香港大球場售票處發售!

中銀人壽盃
傑志 對 馬德里體育會
🗓️2024年8月7日
🕗20:00
🎟️$420/$120(接受現金及八達通)
🏟️香港大球場
邊個講啲咁on9嘅嘢。。。
同問
唔係用iphone既表示得殼無所用
想知
廣東話幾好
RTHK?
現場買可以
26年世盃年個陣容仲差喎
商台881在晴朗的一日出發話曬錢係奧運年 歐國盃美洲盃之後搞友誼賽
商台881
D人有冇諗過係香港冇吸引力
要錢嘅可以上大陸
要做marketing宣傳嘅可以去日韓
宜家啲大球會好似去美國多?
有心了
有美資果d球會好似都會去美國
前排又有一堆球會拉大隊同日職踢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞