依家西方國家愈發敵視中國,點解香港人仲幻想移民就會有更好嘅發展?

76 回覆
5 Like 74 Dislike
敵視中國人關香港人咩事?語言唔同、文化唔同、口音唔同、外表唔同、文化水平唔同,香港人會唔會踎喺街?你會唔會問日本人韓國人越南人驚唔驚比人敵視?
就算香港人英文講得再好,英美洋人都唔會將香港人視為自己人
https://lih.kg/3719241
就算香港人普通話講得再好,大陸人又會唔會將香港人當自己人?會嘅,有着數嗰時囉。
連登仔係咪唔記得以前佢哋有《排華法案》
開戰果陣 梗係將潛在間諜/本土潛在滋事的隔開
都開左戰 戰時狀態 邊有得講

btw, 和平時代 尤其左膠當道
根本唔會敵視 除非無禮儀 似大陸人打橫黎咁
你唔該前唔該後 唔係西面 基本上人地都會友善

講差佬同鄰居 華人社區 比起 中東非洲之類
態度完全係天與地 尤其你係講英文的

如果係澳洲 最多都係樓價
但係都普遍會係屌政府
而唔係屌人有錢 因為都好多澳洲old money
移民共和國
佢地係做蟈家任務
為蟈捐軀緊
非洲都唔錯
不過唔夠中國同香港好
移英撚最近要小心啲唔好俾far-right斬死
China Hong Kong, speak loudly with me!
仲有啲日裔移民為咗證明自己忠於新主子,走去參加美軍,結果被安排喺D day做第一批炮灰
香港人政治天真,以為換咗環境就唔係窮人
OnL9,移民唔係為發展,係避秦呀,香港被中共港共拖緊落深淵,唔連人帶錢走留低等仆街咩
美國依家又準備行返孤立主義嗰條路,歷史真係何其相似
人哋red necks只會知你搶咗佢份工,霸咗佢嘅福利資源,唔會想知你點解要移民
移民易
孟加拉國可以娶幾個老婆
而且好似娶老婆唔使點用錢 女方出
支那會資助非洲人 自己蟈民反而冇
多數係買護照再投資移民嚟香港
香港唔俾大陸人直接投資移民
使撚投資移民 假結婚 雙非 雙非申請父母黎唔知得唔得專才 支那人黎香港 好似黎公厠咁 香港搞成而家咁 就係冇及補漏洞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞