(失眠/精神科) 安眠藥Q仔副作用一問

45 回覆
1 Like 1 Dislike
其實q仔長期食都會addict
又唔算好addictive 嘅
會有副作用,唔好掂。
試下食褪黑素,Gaba,鎂,睇下邊樣幫到瞓覺。
咁我可能考慮返piroton或者有隻再勁啲嘅
Phenergan
lm
最近試過食到100 連直線都行唔到
最癲試過300 as mood stabiliser
而家食25完全無眼訓作用 會有耐藥性的 不過停一排會有改善
鼻好塞係其中一個比較嚴重既side effect黎,代表隻藥唔岩你,問醫生有咩alternative 算啦,prition sedation effect唔夠力拎黎做sleep aid架,如果for short term anxiety/insomnia 通常diphenhydramine/promethazine會比較好
唔敢掂了
食返感冒藥算數
巴打想問多你一個問題
我仲有個懷疑嘅副作用,我切片食完早幾日
跟住呢幾日已經冇食,但係個人好熱
耳仔同塊面都好熱
但係探熱又正常
唔知係COVID定係有機會係副作用
因為我條女中咗招
但係我驗極都係一條線

多謝你解答
點解醫生會開Q仔你食?
可以食收鼻水眼瞓既藥瞓覺。
因為食過收鼻水嗰啲都瞓唔到
有冇試過褪黑素?鎂?
正常無呢啲副作用

唔好咁敏感啦 放鬆啲
quetiapine
Common or very common
Appetite increased; asthenia; dysarthria; dyspepsia; dyspnoea; fever; headache; irritability; palpitations; peripheral oedema; rhinitis; sleep disorders; suicidal behaviours; syncope; vision blurred; withdrawal syndrome

Uncommon
Anaemia; diabetes mellitus; dysphagia; hyponatraemia; hypothyroidism; sexual dysfunction; skin reactions; thrombocytopenia

Rare or very rare
Angioedema; breast swelling; gastrointestinal disorders; hepatic disorders; hypothermia; menstrual disorder; metabolic syndrome; pancreatitis; rhabdomyolysis; severe cutaneous adverse reactions (SCARs); SIADH
你中左2個side effect la, fever 同埋dyspnoea(鼻塞),有埋過敏就rhinitis,停左去吧啦,睇返eliminate time,大約過2,3日會無事
promethazine多d scientific evidence for short term anxiety related insomnia, melatonin 主要for jet lag , adhd同埋50/60歲打後hormone imbalance, magnesium 你可以當supplements食下既, 通常醫生唔想prescribe zopiclone之類既sleeping drug都會叫d patient 買promethazine over the counter 或者prescribe 比佢地
但係我量體溫係正常
只係覺得耳仔同埋塊面好容易好熱
個頭好重咁
我對上一次係8月5號食嘅,已經停咗
但係呢兩日仲有熱,但係減少緊次數
你切Q仔XR已經係唔正確咁用藥
有乜side effect 根本唔而要討論
所以你唔洗係咁問

除非醫生或者藥劑師建議你切一半食否則病人都唔應該自己咁做
何況係XR

同埋想知點解你自己由25mg轉去50mg XR?
邊個叫你咁做?
冇人叫我咁做
純粹係醫生之前俾過幾粒25
但我一路都唔敢食

我冇特別同醫生講冇食啲藥
佢話如果焦慮抑鬱情況差啲嘅話
瞓得長啲就可以食50 ,佢俾咗幾排50我

係呢排瞓唔着先食幾粒25
跟住食晒我咪自動轉去50
但係又驚50太多,所以咪自己切咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞