(失眠/精神科) 安眠藥Q仔副作用一問

45 回覆
1 Like 1 Dislike
話說呢排成日瞓唔到
成日瞓咗好似冇瞓過咁

試過食黃丸仔piriton
唔知做乜鳩一時得一時唔得
跟住呢排有食過quetiapine 25 mg
一食半個鐘就瞓得勁舒服

但係最近食晒,轉左隻50 mg XR
我切一半食
唔知點解冇25mg咁嘅瞓得冧功效
仲要一食成身軟瀨瀨
係咪正常?

1. 想問吓有冇巴絲會唔會食50成身軟
2. 同埋仲有發現呢排食25/50都好,個鼻會好塞
好似吸唔到氣咁,係咪正常?
ER 係extend release 唔預你切
等你慢慢吸收
你切咗佢吸收得快咪軟奶奶
屌原來會咁
但切咗一半唔係應該25 ?
唔知點解我食25嗰陣時都冇成身軟,淨係瞓得好好
切咗一半係25mg
但xr 同普通有分別 唔係for 你切
明白
其中一個副作用係會軟奶奶?thx 巴打
Yes
係會眼瞓會drowsy
咁你眼瞓咪軟奶奶囉
但係最慘冇25mg瞓得咁冧
即係25瞓得舒服d,而且冇全身軟
諗緊關唔關我切咗一半全部即刻入晒血事
有關係
但關係唔止係咁
好複雜
與其研究佢藥理關係
不如用下其他non pharmacological method 去放鬆自己
盡可能用抗組織胺先(黃丸系列抗敏止痕果D), 依賴性冇咁強

免得過就唔好 安眠/ 精神科 藥
Chlorphenamine (piriton)
promethazine hcl
不如食白瓜子
想知多啲
巴打你係藥劑師?介唔介意講個關係

我都想,但係瞓唔到
食piriton唔知點解一時時
有食,但係一時時
唔知關唔關廠商事,屋企有幾袋piriton
試過連續食兩粒勁舒服瞓得
好似會上癮?就係貪q仔non-addictive
q仔 XR 唔建議切半
會即刻軟奶奶?但我眼瞓嘅程度又冇25咁勁
Pharmacokinetics既野
粒藥落到胃 你當有個窿仔 會自己慢慢放藥
你切開左 咁所有藥即刻出哂黎 梗係軟
訓唔好好事來
代表你進化左
可以用更多時間來學野
揾出失眠原因,試下食supplement幫助瞓覺,最後唔得先食精神科藥物。

係咪本身50 xr個設計係冇25 IR咁眼瞓?
我只係諗緊,如果我一切開咗快速釋放晒啲藥出嚟,我應該都會好眼瞓

而家係純粹成身軟,但係冇之前25 IR咁眼瞓
Q仔好似唔會上癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞