黃妍Cath討論區(36)|新歌 告白前先看天氣預報|黃言| 這瞬間就提示你即管 牽起我手|好天是絕技 你表白咗未?

648 回覆
6 Like 8 Dislike

佢閹moonmoon啫
柒頭皮 專用名詞都唔識分
佢又黎引我笑
牙雲引我屌
你地兩個好恩愛 成日打情駡俏
條死基佬見我靚仔就想擒我
「牙(阿)」唔係個名嘅一部分,「妍」先係個名。

加在親屬稱呼前面,有親暱的意味。例:阿爺(又作「阿耶」。稱父親);阿翁(稱祖父;稱父親;婦女稱丈夫之父);阿嫂(對朋友之妻的稱呼);阿叔(對丈夫之弟的稱呼);阿家(又稱「阿姑」。婦人稱丈夫的母親);阿爹(稱父親;也尊稱長者);阿父(稱父親;也稱伯伯、叔叔,或作伯叔自稱);阿伯(尊稱年長的男子)。

加於某些人的姓、名、小名、排行前用作稱呼,往往帶有一定的感情色彩或尊卑關係。例:阿咸(侄子。晉朝阮籍的侄兒阮咸有才,後來遂用來稱侄子);阿連(弟弟。南朝宋謝靈運的族弟惠連很有才,人們隨謝靈運稱之為阿連);阿杜(原指周盤龍的小妾杜氏,後為妾的別稱);阿嬌(漢武帝陳皇后的小名;泛指美麗的女子);阿蒙(三國時吳國名將呂蒙);阿瞞(三國曹操的小字)

https://zh.m.wiktionary.org/zh-hant/阿

「阿」先係加喺名字或親屬稱呼前面嗰個用字,所以打「牙」就係錯字。
你倒少陣米得唔得呀
牙妍你啲咁既老公真係喊三聲
https://www.instagram.com/p/Cgg-UVSPh-3/

牙妍成個名有官方認證㗎死基佬
牙妍都引我屌
之前話會block你 但又走入嚟專po

加在親屬稱呼前面,有親暱的意味。例:阿爺(又作「阿耶」。稱父親);阿翁(稱祖父;稱父親;婦女稱丈夫之父);阿嫂(對朋友之妻的稱呼);阿叔(對丈夫之弟的稱呼);阿家(又稱「阿姑」。婦人稱丈夫的母親);阿爹(稱父親;也尊稱長者);阿父(稱父親;也稱伯伯、叔叔,或作伯叔自稱);阿伯(尊稱年長的男子)。

加於某些人的姓、名、小名、排行前用作稱呼,往往帶有一定的感情色彩或尊卑關係。例:阿咸(侄子。晉朝阮籍的侄兒阮咸有才,後來遂用來稱侄子);阿連(弟弟。南朝宋謝靈運的族弟惠連很有才,人們隨謝靈運稱之為阿連);阿杜(原指周盤龍的小妾杜氏,後為妾的別稱);阿嬌(漢武帝陳皇后的小名;泛指美麗的女子);阿蒙(三國時吳國名將呂蒙);阿瞞(三國曹操的小字)

https://zh.m.wiktionary.org/zh-hant/阿

「阿」先係加喺名字或親屬稱呼前面嗰個用字,所以打「牙」就係錯字。
“牙妍”成個term係花名嚟㗎柒頭

加於某些人的姓、名、小名、排行前用作稱呼,往往帶有一定的感情色彩或尊卑關係。例:阿咸(侄子。晉朝阮籍的侄兒阮咸有才,後來遂用來稱侄子);阿連(弟弟。南朝宋謝靈運的族弟惠連很有才,人們隨謝靈運稱之為阿連);阿杜(原指周盤龍的小妾杜氏,後為妾的別稱);阿嬌(漢武帝陳皇后的小名;泛指美麗的女子);阿蒙(三國時吳國名將呂蒙);阿瞞(三國曹操的小字) 。

佢話follow咗我呀
等我玩到中秋咁上下就會block佢
死基佬駁唔到淨係識copy and paste
成段嘢就係駁緊個牙字唔包喺個名嘅一部分,你弱智?
你話唔包就唔包?
官方話包喎
官方用錯個「牙」字加喺名字或親屬稱呼前面(正字為「阿」),唔代表「牙」字變咗名字一部分。
你乜水?憑咩話官方錯?
Sony Music官方有咩權威,佢哋唔會打錯字?
sony music係黃妍所屬嘅唱片公司
對旗下嘅藝人嘅䁥稱有絕對詮釋權
個暱稱係個妍字。個牙(阿)唔係名字一部分。
你話?你又有咩權威?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞