睡眠障礙症圍爐區

37 回覆
10 Like 2 Dislike
之前試過好似你咁 無返shift之後就無事
醫生點講
每次詐醒勁口乾,飲兩啖水先訓得番

可以點搞?
食左都訓得唔好
我都有 今年4x歲

老婆成日話我半夜窒息突然大叫嚇死佢

上個月去左醫院過夜觀察

覆診醫生建議做手術割左啲肥大組織

好驚做手術 做完痛成星期又要插喉

有冇巴打做過
師兄最近點
鼻鼾咗好撚多年應該因為肥咗連條脷都厚咗
呢排有d心機想醫

但望到隔離post要做手術閒閒地3萬蚊仲要斷唔到尾又有手尾
d相片睇到都嚇到鳩縮

開始諗有冇d唔使好貴既方法

暫時有兩個step用落好似work

1) 止鼾噴霧,噴鼻,唔係100%有效但明顯feel到噴完止到鼻水無倒流,瞓覺呼吸舒暢咗d

2)瞓前一匙羹念慈庵,呢排鼻鼾係響到好似唱完演唱會咁,喉嚨直頭痛既,咁啱前排咳完有半支念慈庵,就試下啪一羹,啪完喉嚨好舒服,咁就突然間諗瞓前啪一羹會唔會好d,呢幾日老婆就問我係咪支止鼾噴霧有d用,話鼻鼾細聲咗

我就打撚死都唔做手術,要我做手術我寧願整間隔音房比我瞓覺
其實你有鼻鼾 代表你睡眠質素都唔會好
如果情況唔改善 再差啲會睡眠窒息
到時身體只會更加差

鼻鼾原因可以有好多
不過你話自己肥左就一定關事架啦
呢方面真係要控制下

手術嚟講 最煩係要搵一個適合自己嘅醫生 錢同痛楚係小事
花十萬+痛一兩個星期 換到 正常睡眠係好撚抵
最怕係搵到個黃綠醫生 整完衰過無整就仆街
呢排又係早醒同中間醒

之前睇中醫話肝火盛,食左幾日中藥好左d

但今日都係有早醒,諗緊係咪11點訓太早問題

6點到醒
適合自己既醫生同黃綠醫生咪即係買大細
訓7個鐘已經好好
我12點半訓 ,2點45醒,6點15再醒,之後一個鐘一次
可以咁遲起身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞