[新手]維持左3個月既健身,有d野想請教各位師兄

33 回覆
1 Like 8 Dislike
4月開始 到 7月中

體重50->57
體脂 由18%=> 21%
SMM 由23.0->25.0

但係琴日再過機
體脂 由21%=> 22%
SMM 由25.0->24.6

體重冇上落

想知咁既情況 係唔係都會出現係健身週期到?
家陣個人好灰 明明呢2星期都自律操野, 唔明點解會反彈
剛開始有認真練而且正確練,通常都會有「新人甜蜜期」,除了身形改變、肌肉量也明顯上升,但過了這個時期,大概3個月之後,通常進步的幅度會明顯放慢,以相同的重量、課表,很可能完全看不到體態上面的改變,這,就是卡關。
補充多小小 , 我食野方面 同之前一樣
最多食多左蛋 / 飯
因為訓練量越大 驚唔夠.
inbody不嬲廢
當成績表咁睇架渣Ching .
其實係發現到自己d 肌肉好似縮左小小
點知 真係肌量流失左...
睇呢d多舊魚
有咩灰大把人操10年8年都係個個狀態 你gym目標係咩先
增重增肌
家陣smm 連正常都唔係...
目標想65kg 體脂14 15到
唔係咁掛...雖然我明自己望落去個體態有變化先係最緊要
但係呢樣野有進步 會令我呢d新手更有動力
新人甜蜜期 用月計 on99
講講你做梗咩program先 正路食下麥樂雞 隔日做一次就會開始build到 唔駛太在意啲數據
你聼日飲多兩啖水 食多兩啖飯去量又會多返
我都明...所以我都係朝早空肚 屙清先去過...
有冇計TDEE再睇食幾多?
咁新手fat rate上咁過唔太正常

一係食太多carbs唔夠protein,一係操唔夠

有冇skip legs day?
家陣 2&4&日 一周 3操
主要都係用史密夫機做上身多.keep住 8-12RM ,3組
第3組都接近冇力推埋/推多1-2下 冇力做下一個動作.
每set rest 1-2分鍾到 .
每個大肌群做 5set 左右 (例如3s平胸+2s上胸)
膊就飛3set 12-15下到
腳一星期 1次 . 應該唔算skip吧!?
protein每日2殼粉=48g + 一支無糖豆漿 (果隻壹品豆漿 1支20g)
再加埋正常外出3餐都食飯/麵 我諗protein 有90g+
碳水我都食得偏多 ,始終出街食 d飯量比較多
inbody係睇trend 唔係單獨睇一次兩次
試下調一調飲食
Protein gram 1:1 體重 lbs

Carbs cut少少,計卡路里
因為本身一直都係進步緊 , 突然呢次一過機 冇升仲要反跌
所以先想問下其實係唔係點都會遇到呢d情況
師兄我又想問多小小 .
因為我平時 係無糖豆漿 溝 2殼粉 ( 當一大杯65g)
會唔會咁樣而影響吸收? 定係我分翻開2次飲好d?
有冇操背
理論上分開少食多餐會好啲
同埋食clean少少 尤其出街食 盡量少汁食多啲湯粉唔飲湯

揀whole food 避開processed food
其實D機唔洗度得咁密
3個月度1次差唔多
每日水份都有浮動
水份影響一切

完 唯一原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞