黃之鋒坐監不斷感化d倉友 他日大家都出冊...

164 回覆
619 Like 14 Dislike
題外話:
我一直覺得監獄應該整大d靚d,好似大型屋苑咁每間囚室有獨立浴室厠所同露台,不過唔比囚犯見面,物以類聚,囚犯間既交流只會增長黑社會既人脈,將來更加難容入主流社會,什至再犯案!

將懲教職員會所用返做囚室重好,全完唔明點解一座監獄既職員會所宿舍要佔用大部分地方。

不過經濟犯可以照返現現狀,依d人冇得教,亦都唔洗教。
咁嘅話, 坐得幾個月好似唔太夠時間

本身入去坐都憎憎地政府,gfung 講兩講第時遊行示威一定出嚟,本身又有案底唔怕俾人拉 今次放虎歸山他日後患無窮

有案底 = 唔怕比人拉

我真係笑左
有案底, 比人拉, 到時就要番入去坐

你以為有案底比人拉多次就唔洗坐監??

你係咪唔明個重點係邊
本身你無案底
你會因為怕俾人你拉去坐監而搞到自己有案底
於是你做嘢會小心啲 唔敢去得咁盡

但係既然而家都有案底
咁你就無咗一開始怕有案底而淆底嘅心理
於是做嘢就可以去盡啲

我知我講得有啲1999
希望有其他巴打補充
不過一定唔會係你講嘅以為有案底俾人拉多次就唔洗坐監囉

D人唔敢犯法, 唔係因為怕有案底, 而係怕要坐監

有案底其實唔係大件事, 最多無得考公務員
好多人有案底一樣生活得好好
但你比人拉去坐監, 就會失去自由

即係咁
一個賊仔因為偷野, 要坐四個月, 有案底
然後佢放番出來之後, 會唔會因為有案底, 所以去到盡, 走去殺人, 強姦??

如果佢真係去殺人, 強姦........的確唔會怕留案底, 因為佢本身已經有案底
但最大獲係, 到時就要終身監禁

你智力有問題定0同理心?

唔少賊坐完都繼續做賊,因為更加無好路佢行。

問題呢班唔係賊, 佢地既志向不同於班賊
即使佢地入獄, 原有既政治連結唔會因而斷開
相反可能因為入獄而開通另一條連結, 同時因為大家共同面對迫害而加強原有既連結

一個情景假想題: 宜家將連登班鍵國撚 鍵盤戰士拉哂佢地入去坐番一兩年
兩年後, 唔知佢地變成點, 但最少佢地唔會再係鍵盤戰士
黎緊港共只會搞更多惡法(23條, 國安法...ETC)
中短期都係送哂班人入獄/社會封殺
政治情況會不斷惡化, 建制既重要性不斷降低
坐監既機會成本不斷降低
準備越過下一個臨界點

臨界點為如何看待坐監同社運資源既問題
如果將來有組織打出 坐監為榮 既旗號, 同時解決到社運依賴議員薪律既局限
代表成功越過臨界點
跟住就要睇呢班人可以幫香港走到咩位置
到時帶住八千赤柱子弟兵出黎打天下
推進城之戰

愛與和平穿透毒毒果實
行動力提升50%
入面倉友好多都極重讀書人係真
尤其gphone重要上埋國際新聞
班社團大佬會有心機聽佢講道
入面倉友好多都極重讀書人係真
尤其gphone重要上埋國際新聞
班社團大佬會有心機聽佢講道

黃生好似唔係讀書人,依個年代既監獄應該大把有學識既囚犯,如果見到許仕仁可以叫佢幫黃生補下習!
坐監既機會成本不斷降低
準備越過下一個臨界點

如果將來有組織打出 坐監為榮 既旗號, 同時解決到社運依賴議員薪律既局限
代表成功越過臨界點

中共 成日捉D 維權人士/異見份子 去坐監, 又唔見出現呢個情況
不鄉感化獄友唔好肛鳩佢
用屎了牙都阻止唔到gphone 鍵國

坐監既機會成本不斷降低
準備越過下一個臨界點

代表成功越過臨界點

中共 成日捉D 維權人士/異見份子 去坐監, 又唔見出現呢個情況

佢地唔識得集中力量,搞黎搞去都係去返成個支那
反而坐緊果百幾個都係集中對返香港
咁好易集中到力量

招降

E yo e yo

政府升左異端邪說咪pk

有聲

招降

E yo e yo

政府升左異端邪說咪pk

有聲

佢地大家都已經有案底

我仲有野輸咩 唔緊要啦
佢可能發覺監犯有用過毒撚

中曬Point!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞