今日徐綺薇裁判官正式廢除左香港監獄嘅申訴制度

60 回覆
178 Like 9 Dislike
但保安檢查係咪必須要打開信件先?如果只係照X ray 驗毒而無顯示文字內容,咁內部規則就無同監獄條例衝突
人治地區係咁
而家架車係有特別條例准許,用呢架車裝貨,任何人都可隨意推住架車連貨離開超市

個特別條例就係要防止有人收呢架車任何野嘅錢,或施加阻攔檢查架車或車上嘅貨。
問題會番去最初,署方可以無限延遲檢查程序,變相令申訴無法送出。
樓主快啲入紙幫手上訴 仲等乜
土共最鍾意偷換概念
非關係人唔會俾你加入訴訟
你幫佢哋兩個手寫上訴理由咪得
囚人士在寄出投訴信前,須由署方進行保安檢查後,才能封口寄出,為「達致有效監獄管治,依照懲教署的內部指引,是不可或缺的」。

緊係唔過x光
人眼check, "覺得"張紙特別d又睇耐d
但係一定唔睇內容 喎
我講嘅野都係辯方有提出
但裁判官無視,上面咪講左裁判官指內部條例優先過監獄條例
校規大過法律
所以話女人點解唔可以有權力就係咁解
成熟啲啦,樓主已經反駁咗
Ok sorry
Joke
呢單真係要上訴
cls
咁要上訴啦,要求懲教署講清保安檢查程序,會否牽涉打開文書該頁,否則不可避免地閱讀到文字,有違監獄條例條文,懲教署要考慮另外保安措施
Google緊寄畀申訴專員嘅程序,搵到啲例,但唔知適唔適用

47A.審查囚犯收發的信件
(1)
在本條中,高度設防監獄 (maximum security prison)指符合下述說明的監獄 ——
(a)其所設有的保安措施是署長認為適合囚禁就其企圖逃走的可能性及(如成功逃走的話)對公眾所構成的危險而言屬高保安風險的囚犯的;及
(b)於所有監獄當眼處展示的公告內指明為高度設防監獄者。
(2)所有致予在任何監獄中的囚犯或由在任何監獄中的囚犯發出的信件均可予開啟和搜查,以查看是否有任何可對任何個人的人身安全或監獄的保安、秩序及紀律造成威脅的物品存在。
(3)所有致予在高度設防監獄中的囚犯或由在高度設防監獄中的囚犯發出的信件,除可根據第(2)款搜查外,亦可予閱讀。
(4)致予在高度設防監獄以外的任何監獄中的囚犯或由在高度設防監獄以外的任何監獄中的囚犯發出的信件,除可根據第(2)款搜查外,監督或由監督為此目的而指定的懲教署人員如合理地認為 ——
(a)閱讀該信件有助於防止或偵查刑事活動或對抗任何對監獄的保安、秩序及紀律的威脅或干擾;
(b)該信件相當可能載有危害任何人的健康或安全的作為的證據;
(c)該信件是在沒有根據第47(6)(a)(i)條事先獲得監督批准的情況下,由該囚犯致予任何其他囚犯的或由任何其他囚犯致予該囚犯的;或
(d)閱讀該信件是符合該囚犯的最佳利益的,
則該信件可予閱讀。
連我都諗到有古惑野可以做到
人地日日做, 點會諗唔到

可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞