工程 應五應該轉工?

105 回覆
93 Like 12 Dislike
之後有3跑 東九龍 啟德 皇后山 東涌救左
依家真係冇野救
HD 仔入政府WS 啦,而家易考
第二點
你都on9,正常點會三沙同大判夾
夾完有事邊個認數,根本二判同大判夾先正路
五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五
做上司🤟, 做bd sir
地王?
傻仔先做樓廠 做civil先係王道
出3萬都大把人做
工程最唔缺就係人
只係好多人做做下就唔做
入行做工程,永遠記住一個說話 : 唔係上家唔好做
其他行業係冇人做
工程本身就係太多旺市個陣入行既人
令到整體人工唔太差 唔理你係有料定企鵝
而加係拉返去正常水平
你呢個係理想嘅管理模式啫
但宜家實情係d Site A 老牕 9成食唒判頭咖喱
我19歲入行做地盤TA,眼見同期既builder TA 比老總叫去幫雜項判頭管理雜工,派工,帶住佢哋做,影相做report上payment代工,個判頭淨係派人黎好似蛇頭咁

樓面d功夫eg:吊垃圾斗,cut鐵全部都做齊
NSC根本係大佬黎,業主d親生仔,大判叫唔撚郁,一玩大出memo扣錢,業主就幫佢口屌你大判,出email 話你poor management
啟德跑道堆私人樓陸續起貨,無300都200幾人出嚟搵野撈
沙士後個幾年,RSS班老嘢好多都冇盤轉行
依個係幾年前
依家水退 睇d tender同盤
一定養唔起咁多人
其他行業無人做???
有陣時間要帶cow收鐵,落石屎前果日睇清潔如果冇人,唔夠紥鐵佬,雜工執漏嘅話,要自己做埋
咩盤會COW收鐵

不過地盤地方,全部都係咖喱利益關係架啫,判頭既失控,猖狂,如果冇老總既默許邊夠膽,你判頭派足咖喱比老總,判頭惡過管工啦,自出自入管工房拎野,叫管工幫佢做嘢,管工一揸正唔放判頭,走去同老總打毒針歪曲事實都見過啦

如果唔係d老總靠份糧邊咁身光頸靚,供幾個仔女外國讀書,幾層樓收租,全部都係靠收咖喱出賣d靚仔
房協盤
冇RE收?
有,平時都帶re收,係有陣時cow收
我以前做嗰啲分好清,RE收鐵,COW收樓面清潔
呢啲濕鳩工做半日就即刻話辭職啦
Consultant 人中之龍先做到,過唔過到OP都係睇佢地頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞