工程 應五應該轉工?

105 回覆
93 Like 12 Dislike
工程
地盤係私人住宅縮水樓,係3月尾入左呢間奶西公司。職位係做二判管工。名義上就係管工,實質上真係衰過地盤老雜…

1. 落貨上料
每日都要落貨用開士機上料,日日一至兩車 30噸大陸吊雞車,每日淨係落貨都做到人都顛。又要自己做吊運,又要用We柒同大陸廠溝通晚晚7點打黎。

2. 遇着西到震三沙
日撚日吊9我話我唔睇工程,話我搞9佢…我想講,係人都知仆街3沙個個都為賺錢寧願請𡃁仔唔請師傅。結果自己根本睇唔住班人自己做到仆晒街..
一開頭搵笨,乜撚都話要我同大判管工夾。你都Cls,你係判頭黎嫁,點做法你最清楚啦。話幾十年經驗又話做埋你個位都仲得,日日受氣真係好大陰影。

3.自己公司問題
全部電話都留曬我電話,日日就幾十個不明電話打黎,又話送咩貨黎地盤,根本完全無夾過,我淨係知好似填鴨咁,一收到電話司機10分鐘到,就要係廿幾樓行落地下。
所有到貨單全部用041 042 043…等等,大佬吖我鬼知代表咩,排到百幾,又要對翻圖紙Size…幾大…邊到用。地盤連一個自己座位都無。嗰一刻,我真係想係廿幾樓跳落黎算,根本完全垃圾。我做過扎鐵抄則佬,之前有人同我講,做地盤呢,你寫出黎既一筆一字無人睇得明既,你仲學咩人做文件。吊你個閪真係好啱,根本個個睇完都一舊雲又做錯野又要浪費十幾廿分鐘睇完之後又睇唔明,又要打黎煩咁點解唔表達得簡單啲呢..唉,仲話咩咩公司..

4. 內憂之後就係外患
萬惡既根源,垃圾二判再上就係垃圾大判,老總趕期不理二判死活。地盤亂到呢,上下作業,一權獨大。啲管工淨係識叫人清料,一層打地台,一層擋地台,一層開墨,一層砌磚牆,一層噴漿,兩層砌地台瓦。無一個位置可以埋到位做,今日到貨明天清料,每一層都整層做,真係吊佢都無謂,工程有先後次序嫁大佬吖。解釋多一兩句就開火吊…啲地盤工程師仲衰,打電話黎問問,我問你個閪咩,你唔明我都唔明啦。你打比畫圖個個人啦

打吓字就6點,訓多一個鐘就要起身。星期六翻工仲有三車野等住我,諗住頂唔順就做翻扎鐵算
唔止要轉工
直頭要轉行
黎緊淡到仆街
工程會少好多
就算你留返係呢行
比你轉做大判科文
你又會話2判班仆街乜都唔跟唔做
要我幫佢做埋
由你既文字睇得出
你唔岩做呢行 只會成世唔開心
工程係一個好撚麻煩同上心既行業
放左工都仲會收電話
個人永遠都好緊張
一日我試過230個incoming call
你頂唔到及早轉行算
你所講既問題
強如金門法國佬 垃圾如中國佬俊和
都會發生
係好正常 你轉乜公司都係咁
咩學歷?
Same task for different company. why need change?
地盤吃力不討好,係多返3幾千做到碌尻咁,無論文職監工落手做都係。早啲轉保養工人工底少少,環境好啲。
五你老母
你轉去大判做咪可以屌鳩啲判頭囉
岩岩轉做大判 都諗緊轉邊行
你岩做consultant ,唔岩做工程
轉工啦
因間精神病得不償失

你做尼個位咁嫁喎,大判屌完三沙又煩鳩你
保養只係更換 係好做 Apple to Apple 有事就話之前係咁做
屌完2判3判冇人都係你做
你呢個位夾喺中間預咗受氣㗎啦
建議一係死捱騾仔幾年後博升
一係及早轉行止蝕唔好晒時間
唔好傻
點無人做都唔會大判做
如果真係大判就,咁點解要做大判?
而家consultant 係狗,業主同大判,甚至二判都屌得
睇錢嫁姐低人工唔信你唔即走
難做的咪唔好做lo, 邊到人工高咪去讀書去做,諗咁多做咩
師兄做開邊間公司?
咁好福利大判唔使包底
大判係要包底
但屌兩包係咪無人做先?
做俊和做中國佬大把判個2判3沙冇打理人
大判幫佢搵人派工做埋打理
我都唔怕開埋名乜公司會咁
咁咪直接搵屌個工人
做得呢行 邊個惡就邊個正確
你去屌個工人
咪即係你又做返2判既野囉
我上面咪就係咁既意思囉
唔係話你真係落手落腳
係你一樣都係要理哂所有野連工人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞