父/母因病離世請入..一周年好難頂

214 回覆
345 Like 10 Dislike
呀媽因病走左一年.耐唔耐諗起我情緒都波動得好勁..
有時想同佢分享生活點滴..但已經再分享唔倒..
今晚唔知係咪凍..突然好想攬下佢..諗起個種感覺..但只係諗返佢最後臨走前好瘦個個身軀..又好崩潰..
我三十中..身邊朋友父母大多仲健在..有時想揾人講..真係冇人明..
尤其移左民..孤兒仔感覺更加強烈
幫唔到d咩 同你講聲加油 終有一日會平伏到
保重
保重 佢哋會想你健康快樂
每年都會有啲時候咁難受
不過我由中學開始到依家都有十幾年
所以慣咗自己有呢啲情緒
可以諗吓佢哋唔洗再受苦係種解脫
我爸走時佢都未必知自己咁早離開 起碼佢應該少啲唔開心
加油
保重巴打
過猴三十歲,去喪禮多過去飲
我媽咪又係走左差唔多一年
有時諗番起呢二十年黎對佢唔係咁好...依家好後悔
保重呀,支持你
係咪即係掉低左老豆
慢慢就會慣。 老土啲講時間真係會沖淡一切。
我都明白。。。唯有時間沖淡
我都差不多, 但你應該要識轉念
建議睇多D書, 自己SEARCH油盡燈枯佛學故事

你唔應該有呢種諗法, 仲要諗咩一周年
困住自己嘅只係你
我老竇走咗7年,感情普通

雖然係唔算好好感情,但佢唔係仆街嚟例如賭錢搞到屋企冇飯開咁,所以我到而家周不時都會諗起佢,聽單車同負親都會忍唔住喊,特別係單車,因為細個佢真係成日用單車車我

我又係30中,但諗起死咗嘅親人,係點都會有啲感覺,我覺得係會陪住自己一世
但係單車係鬧老豆
主要係對嗰幾個句歌詞有feel
我明,望望星空,記住她總想你好
係咁嫁啦,做人就係要接受死亡,慢慢會慣
無。。。 因為其實無幾耐就會相聚
幾十年 返工放工食飯屙屎
三十歲果段日子去得好快
樓主我呢排都開始感受到果種無助同崩潰
雖然2老健在
但老豆開始痴呆, 行路唔穩,
岩岩仲眼前一黑向後跌落地撞穿左頭入院
老母中完風+柏金遜, 講唔到完整一句野, 行路都行唔到
佢2個越黎越消瘦
我個心成日都拿住拿住
因為返工只可以請個印傭睇住
但問心有得揀我寧願自己湊
好驚返工時突然收到電話係佢地出事(eg 老豆跌倒)
更唔敢想像佢地走既話會變成點
啱,終有一日會上去搵媽媽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞