ViuTV 原創劇《島嶼協奏曲》 (6) 星期一至五晚9:30

393 回覆
4 Like 5 Dislike
我都以為係 直到求先聽到咩找你合伙、不想拆伙, 原來係平起平坐都對人西咁癲嘅咩
+1
被騙了
鍾意睇佢3個鳩鳩哋,真心有brotherhood
加埋5g嘅綜藝好水好睇~
之前有講過係lydia佢2個出糧比阿蓉
其實得15集 重睇啦唔該
5g走win win 走ash唔該
睇左15集 其實唔係好知自己睇左咩
話佢地3個有成長到 得lydia比較明顯
sica就搵到自己方向
二汪點解畫到畫又冇提過
只有佢老母果句疑似關心既說話有機會係
姐係點?
次次收工補睇返 個結局平淡到好唔似結局
啱啱投入到個故事就完咗 可惜
佢下定決心返香港果下 已經係踏出左一大步
佢都冇得選擇 係台灣又冇工 又冇得依情
整體故事太沉重
係最後輕鬆返D
如果可以開心返D 再多D 風景會好好多
stephy 個問題係啲野唔去試就自己認定咗唔得先,當然呢樣係佢原生家庭加埋前男友對佢瘋狂否定而形成嘅性格,呢種性格亦通常好撚迷信

其實可能佢肯繼續試,之前畫廊幫佢搞簽證係會成功嘅。而無論佢係求冰姐好、假結婚好定正式走工作簽證都好,起碼個 ending 係講佢踏出咗一步

而 sica 條線其實成長先最大,同埋三個女仔面對嘅困境,sica 係最難最難嗰個。因為一直過慣咗有老公同工人照顧、疑似闊太嘅生活,所以離婚第一樣野諗係搵個替代品令自己可以過返一模一樣嘅生活。去到水伯個 moment 其實有兩個機會但佢都推咗,而去到第四個男人佢諗通咗自己唔想再過啲要依靠男人嘅生活,同埋要正面面對杰杰呢個仔。

成套戲嘅 message 係 move on,與其話佢係套劇,不如話佢拍到似真人騷/紀錄片,其實有啲似之前睇啲移民港人訪問咁

島嶼協奏曲其實唔差嘅,只係咁啱放咗喺差唔多 msg 而且同樣係小品風格嘅無人之境後面,令到所有野都弱晒
導演訪問咗十幾個case,之後砌成3條線,3個主角&配角應該有原型

島嶼仲寫實過無人之境,強調生活感
無人之境起碼會用對白講出嚟,有戲做
島嶼主角少說話,連面部表情都唔多,要代入角色心境先知發生緊咩事,所以慢節奏係幫到手,適合睇多過一次
島嶼拍到劇情片噉,太唔適合擺上香港電視放

faye老豆賭王黎,73歲仲生個女
想問下有無講過點解大表哥唔落得水?
阿蓉要求做合夥人喎 點會之前都係老細啊
最後一集紫頭閪話自己邀請阿蓉嚟合夥 前面冇乜心機睇, 冇乜留意有冇conflict
好間接地講, 兩個去學游水, 條女好有天份學得好快, 條仔學唔掂追唔到進度, 差距越拉越開, 條仔就開始有心理壓力落唔到水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞